Megjelenés a PO-n  |  Szakemberek  |  Eseménynaptár  |  Képzés  |  Könyvek  |  Linkek
Pszichológia Online
 
Főoldal /Könyvismertetések / Gyógyulás a gyászból
 
 
 
 
mipszi.hu: Új irányok az iskolai tehetséggondozásban
HVG: Bagdy Emőke: Miért veszélyes, ha a gyerek mer nemet mondani?
hetek.hu: Generációkon át hat az iskolai erőszak
hvg.hu: Új vizsgálat: így is csillapítható a fájdalom gyógyszer nélkül
 
Pszichológiai konzultáció Budapesten
Lélekkel az Egészségért Központ
Bee-paletta
Újbudai Nevelési Tanácsadó
Nyomtatható verzió

Gyógyulás a gyászból

Megjelent
a Zafír Press Kiadó gondozásában
John W. James, Russel Friedman - Gyógyulás a gyászból c. könyve,
és megalakult a Gyógyulás a Gyászból Magyar Központ
Összefoglaló, ismertető a könyvbemutatóval egybekötött
sajtótájékoztatón elhangzottakról.

"Hogyan dolgozzuk fel szeretteink halálát, a válást és más fájdalmas veszteségeket?" -...mert az megtanultuk, hogyan szerezzünk meg valamit, de azt nem, vajon mit tegyünk, ha elveszítjük azt..."

Ez a világszerte nagy sikerű, Amerikában 25. kiadását megért könyv, immár 17 országban jelent meg, végre megérkezett Magyarországra is. A témában hiánypótló kiadvány, mely egyszerű és bárki által elsajátítható és elvégezhető gyakorlati módszert ír le. És vajon kinek ne lennének feldolgozatlan problémái?

Ennek megoldásában nyújt gyakorlati segítséget a szerzőpáros: John W. James és Russel Friedman, akik 30 éve foglalkoznak gyász- és veszteségfeldolgozással. Ezzel párhuzamosan hazánkban is megalakult a Gyógyulás a Gyászból Magyar Központ, ahol a módszer szervezett kurzusok formájában elsajátítható.
Életünk természetes velejárója a gyász, amit haláleset vagy más súlyos veszteség után megélünk. Legyen az sorsforduló, válás, barátság megszakadása, vállalkozás, munkahely elvesztése, egészségi állapot romása, iskolakezdés stb.

Életünk során megtanuljuk, mit kell tennünk, hogy megszerezzük magunknak, amit szeretnénk, de azt nem, hogy mit kezdjünk a gyásszal, a fájdalommal, a bűntudattal, a csalódottsággal, az összetört szívvel és az álmokkal?

A feldolgozatlan gyász egy életre szólóan megakadályozhatja a boldog élet lehetőségét, hiszen a feldolgozatlan érzelmi veszteségek halmozódnak, és később további pszichés problémákhoz, sőt testi betegségekhez is vezethetnek.
A szerzők a saját életükben bekövetkezett negatív, személyesen megélt események hatására kezdték el kidolgozni a módszert mintegy 30 évvel ezelőtt, mely lassan, de hathatósan az egész életüket megváltoztatta. Megalapították a Gyógyulás a Gyászból Intézetet (The Grief Recovery Institute), és életüket a gyászoló családok segítésének szentelték.
Az Intézet célja, hogy a rászorulóknak minél korábbi fázisban segítsenek a problémáik megoldásában, melynek eredményeként kialakították gyászfeldolgozó programot, amely mára 17 országban szervezett formában elérhető és működik.

A könyv személyes példákon keresztül mutat be egy egyszerű, bárki által végezhető gyakorlati módszert, egy olyan, vallási hovatartozástól független, cselekvésprogramot, amely eddig százezreknek segített megbékülni veszteségeikkel, enyhüléshez jutni fájdalomban, és visszanyerni az erőt, a képességet az örömteli élethez.

A könyvben prezentált alapgondolatok áttörést jelentenek a gyászfeldolgozás területén.
A módszer szervezett oktatása - számos ország után - most Magyarországon is elindult, a szegedi Gyógyulás a Gyászból Magyar Központ megalakulásával. Alapító vezetője, és egyben a könyv fordítója is, Andrea Herke Dahlgren, a Svédországban élő, magyar születésű képzett gyászfeldolgozás-specialista, akinek szaktanácsadója Dr. Sarungi Emőke, felnőtt - és gyermek pszichiáter. Célja, hogy a világszerte elismert The Grief Recovery Institute példáján, velük együttműködve, csoportos kurzusok keretében nyújtson segítséget a rászorulóknak, a későbbiekben pedig olyan képzéseket is elindítson, amelyek során a gyászfeldolgozásban segítő szakemberek is képesítést szerezhetnek.

A kurzusokról bővebb információ a Központ hivatalos honlapján elérhető: www.gyaszfeldolgozas.hu.

A könyv nem csupán a kurzusok segédanyaga, hanem önállóan is alkalmazható, hiszen pontról-pontra végigvezeti és instruálja az Olvasót a folyamat során.
A feldolgozatlan múlt meghatározza a jövőt.

 
Oldal tetejére
 
 
 
Megjelenés a PO-n  |  Szakemberek  |  Eseménynaptár  |  Képzés  |  Könyvek  |  Linkek
 
 
Copyright, Pszichológia Online, 2002.