Megjelenés a PO-n  |  Szakemberek  |  Eseménynaptár  |  Képzés  |  Könyvek  |  Linkek
Pszichológia Online
 
Főoldal /Könyvismertetések / Vass Zoltán: Kifejezéspszichológiai tanulmányok
 
 
 
 
mipszi.hu: Új irányok az iskolai tehetséggondozásban
HVG: Bagdy Emőke: Miért veszélyes, ha a gyerek mer nemet mondani?
hetek.hu: Generációkon át hat az iskolai erőszak
hvg.hu: Új vizsgálat: így is csillapítható a fájdalom gyógyszer nélkül
 
Pszichológiai konzultáció Budapesten
Lélekkel az Egészségért Központ
Bee-paletta
Újbudai Nevelési Tanácsadó
Nyomtatható verzió

Vass Zoltán: Kifejezéspszichológiai tanulmányokA Kifejezéspszichológiai tanulmányok most kiadott első három kötete betekintést enged a rajztesztek és a különböző rajzvizsgálati módszerek pszichodiagnosztikus használatába.
Flaccus Kiadó, Budapest, 2011
52 oldal, 990 Ft

Jelentős vállalkozásra szánta el magát Vass Zoltán és szerzői csapata. Hazánkban ugyanis mindeddig elvétve jelentek meg olyan könyvek, melyek a különböző, pszichológiában vagy művészetterápiában használatos rajztesztekkel foglalkoztak volna. Míg külföldön a rajzvizsgálati módszerek népszerűek és gazdag szakirodalommal rendelkeznek, itthon a most megjelent Kifejezéspszichológiai tanulmányok az első olyan gyűjtemény, mely a témát felkarolni látszik.

A sorozat tehát hiánypótló. A kis füzetek pedig amellett, hogy a lélek rejtelmeiben kutató pszichológusok számára kitűnő szakirodalomnak minősülnek, közérthető nyelvezetük, világos tagolásuk, befogadható terjedelmük és szemléletes esettanulmányaik által a laikusok számára is érdekes olvasnivalót kínálnak.

Az első kötet betekintést enged a szerző által kifejlesztett Hétlépésés Mintázatelemzési módszerbe (SSCA), mely napjainkban a legkidolgozottabb és leghitelesebb pszichológiai képelemzési technika. A korábbi, szótárszerű rajzértelmezéssel szakítva az új, rendszerszemléletű megközelítés nagy hangsúlyt fektet nem csak magára a rajzra mint végtermékre, hanem többek között a rajzoló élettörténetére, viselkedésére, nonverbális kommunikációjára, emberi kapcsolataira, valamint magának a rajznak a keletkezési körülményeire és a vizsgálatvezető intuícióira is. Ezek a megfigyelések kiegészítve az olyan rajzi jegyekből levont következtetésekkel, mint például a vonal, a tér- és színhasználat vagy akár a rajzoló szimbólumai végül megadják a rajz lényegi üzenetét, illetve elvezetnek a rajz alapján feltárt mintázatok konkrét pszichológiai jelentéseihez is.

Bár a megközelítés alapját képző mintázatelemzési technika a sok újonnan bevezetett fogalom miatt elméletben akár bonyolultnak is tűnhet, a szerző ügyelt rá, hogy a gyakorlatban mégse legyen az: a megértést nagyban segítik, az összefüggéseket pedig látványossá és áttekinthetővé teszik a könyvben részletesen bemutatott fenomenológiai és szemantikai térképek.

A többdimenziós rajzteszttel foglalkozó füzet önmagában is egy érdekes utazás. Azon kívül, hogy megismerhetjük belőle a vizsgálati módszer felvételének és értelmezésének szempontjait, betekintést nyerhetünk nem csak a szabadrajzok számszerűsített kiértékelésébe, hanem a rajzoló olyan személyiségjegyeibe is, mint például a stressztűrő-képesség vagy a szociabilitás. Mindezt harminc, egy percen belül készülő szabadrajzon keresztül... A könyv végén egy hosszabb lélegzetvételű, alaposan kidolgozott, képekkel illusztrált esettanulmány teszi a szárazabb elméletet kézzelfogható, a gyakorlatban is könnyen használható módszerré.

A közös rajzvizsgálat (ugyanúgy, mint a közös Rorschach-teszt) a rajzteszteken belül viszonylag új módszernek számít. A technika lényege, hogy egyszerre több ember rajzol egy rajzlapra, így a családi, párkapcsolati, testvéri és egyéb emberi kapcsolatok dinamikájának feltérképezésére kitűnően alkalmas. Mivel a közös rajzvizsgálatban maga a rajz mások társaságában és jelenlétében keletkezik, a rajzolók akarva-akaratlanul hatnak egymásra, ami az elkészült műből és a rajzolás közben megfigyelt interakciókból a részletesen ismertetett vizsgálati szempontrendszer alapján ki is mutatható.

A sorozatnak tehát a könyvespolcon a helye. A rajzvizsgálat használatával azonban nem árt óvatosnak lenni, és elvégezni a szerző kifejezetten ebben a témában akkreditált tanfolyamát. Szakemberek számára azonban a kiadványok már most is a mindennapi munkát segítő irodalmak, beszerzésük ezért melegen ajánlott.

Szabados Enikő

 
Oldal tetejére
 
 
 
Megjelenés a PO-n  |  Szakemberek  |  Eseménynaptár  |  Képzés  |  Könyvek  |  Linkek
 
 
Copyright, Pszichológia Online, 2002.