Megjelenés a PO-n  |  Szakemberek  |  Eseménynaptár  |  Képzés  |  Könyvek  |  Linkek
Pszichológia Online
 
Főoldal /Könyvismertetések / Tim Kasser: Az anyagiasság súlyos ára
 
 
 
 
mipszi.hu: Új irányok az iskolai tehetséggondozásban
HVG: Bagdy Emőke: Miért veszélyes, ha a gyerek mer nemet mondani?
hetek.hu: Generációkon át hat az iskolai erőszak
hvg.hu: Új vizsgálat: így is csillapítható a fájdalom gyógyszer nélkül
 
Pszichológiai konzultáció Budapesten
Lélekkel az Egészségért Központ
Bee-paletta
Újbudai Nevelési Tanácsadó
Nyomtatható verzió

Tim Kasser: Az anyagiasság súlyos ára

Boldogít-e a pénz? A kérdés sokunkat foglalkoztatja, Tim Kassert, a Knox College tanárát is, ő azonban, sokunkkal ellentétben, ennek utána is járt. Az anyagiasság súlyos ára című könyvében számtalan kutatási eredményt összegzett és értelmezett a saját hipotézise alapján, melyekből megkaphatjuk a címből is erősen sejthető választ: nem.

Ursus Libri, 2005
352 oldal
2850 Ft


A könyv magyar kiadása három levegőben lógó tanulmánnyal hosszabb, mint az eredeti. Ezekről azonban sajnos nem derül ki sem az, hogy miért kerültek a magyar kiadásba, sem az, mikor írta őket a szerző.
Összességében az anyagiasság súlyos ára bűntudatkeltő olvasmány. Kilenc fejezete gondosan felépítve indul az egyén lelki szükségleteitől egészen a Földünket fenyegető problémákig. Feloldozást lelkiismeret-furdalásunk alól csak az utolsó fejezet pontjai adnak, ezek segítenek kiszállni a mókuskerékből, megszabadulni félelmeinktől, segítik továbbá megválaszolni, hogy miért is hajszoljuk a pénzt, a hírnevet, a jó megjelenést, akár családi és egyéb kapcsolataink, lelkünk, Földünk kárára.

Az Emberközpontú pszichológia sorozat 2005-ben megjelent kötete a tudományosság álcája mögé bújva hoz meg sommás következtetéseket anyagiasságunkra vonatkoztatva, melynek definíciójával azonban adósunk marad. A kutatási eredmények értelmezésekor újra és újra ugyanazt a hibát követi el: összemossa a korrelációt az ok-okozati viszonnyal. Ez azért aggasztó, mert az előbbi mindössze jelenségek együttes előfordulását jelenti, ez azonban nem feltétlenül jelenti, hogy egyik a másikból következne. Így például igen magas korrelációt mutathat a lábméret a komolyzene szeretetével, a szőrtelenítés pedig a teherbeesési hajlandósággal. Kasser szerint az anyagias emberek kapcsolatai gyengébbek, házasságaik gyakrabban végződnek válással, gyakrabban álmodnak halálról és gyerekként rossz volt az anyjukkal a kapcsolatuk. Ezen együttjárások mögött ugyancsak feltételezhető egy harmadik változó, mely a korrelációt meg is magyarázhatja. Félrevezető továbbá, hogy a hivatkozott kutatásokról nem tudunk meg sokat, a szerző ezek ismertetése helyett csak levonja a gondolatmenetét alátámasztó következtetéseket. Arról nem is beszélve, hogy a könyv második felében található első tanulmányban közölt eredményeiről mindenféle statisztikai alátámasztás nélkül közli mindezt. Megfeledkezik arról is, hogy kimondja, a szegénység - mint ahogy a gazdagság sem - nem konstans mutató, hanem a szociális kontextus függvénye.

A szerző kategorizációja szerinti négyféle, a maslowi szükségletekre kísértetiesen hasonlító szükségletünk létezik. Miután kielégítettük a létfenntartásunkhoz szükségeseket, az anyagiasság csak káros lehet. A jobb orvosi és egészségügyi ellátás, egészséges táplálkozás, utazás, színes, kulturális élet okozta közvetlen örömökről megfeledkezve a szerző az anyagiasságot az alkoholizmushoz hasonlítja: céljaink kielégítéséhez egyre több kell. És ez univerzális.

A könyvet olvasva így aztán rá kell jönnünk: ördögi körben élünk mindannyian, életünk minősége egyre rosszabb lesz, amint anyagias célokat tűzünk ki magunk elé. És ahogy a szerző elképzeli, aki egyszer kitűzi ezeket a célokat, élete hátralevő részében anyagias is marad, kortól és helyzettől függetlenül. Nemtől nem, a nők, mint írja egy alfejezetben, kulturális okoknak köszönhetően eleve anyagiasabbak.

Tim Kasser így igen negatív és determinisztikus képet fest a mai emberről, akinek nincs sok választása, hiszen "a mai életkörülmények majdnem lehetetlenné teszik, hogy az anyagias célok helyett bármilyen más eszményeket tűzzünk ki magunk elé." Az anyagias célok tehát a szerző szerint kizárólagosságot élveznek, mellettük más jellegű önmegvalósító, vagy társadalmilag elfogadható célok nem férnek meg, flow élményeinket külső megerősítők fogják helyettesíteni egészen addig, amíg meg nem fogadjuk az utolsó fejezet tanácsait.Szél Dávid


A kötet 2005 tavaszán jelent meg. Megrendelhető a kiadó honlapján (www.ursuslibris.hu), illetve kapható az ott szereplő (Hol kaphatók a könyvek? menüpont alatt felsorolt) könyvesboltokban.

 
Oldal tetejére
 
 
 
Megjelenés a PO-n  |  Szakemberek  |  Eseménynaptár  |  Képzés  |  Könyvek  |  Linkek
 
 
Copyright, Pszichológia Online, 2002.