Megjelenés a PO-n  |  Szakemberek  |  Eseménynaptár  |  Képzés  |  Könyvek  |  Linkek
Pszichológia Online
 
Főoldal /Könyvismertetések / Dr. Stanislav Grof - Christina Grof: Spirituális válság Krízisek a belső átalakulás útján
 
 
 
 
mipszi.hu: Új irányok az iskolai tehetséggondozásban
HVG: Bagdy Emőke: Miért veszélyes, ha a gyerek mer nemet mondani?
hetek.hu: Generációkon át hat az iskolai erőszak
hvg.hu: Új vizsgálat: így is csillapítható a fájdalom gyógyszer nélkül
 
Pszichológiai konzultáció Budapesten
Lélekkel az Egészségért Központ
Bee-paletta
Újbudai Nevelési Tanácsadó
Nyomtatható verzió

Dr. Stanislav Grof - Christina Grof: Spirituális válság Krízisek a belső átalakulás útján

"Az egész tanítás egyszerű. Amikor azt látom, hogy valaki eltéved, az út jobb oldalán letér vagy kátyúba fut, azt kiáltom neki, menjen balra. Ha az illető bal oldalon tér le az útról és tart egy kátyú felé, akkor azt kiabálom, menjen jobbra." - Aachan Chah

Pilis Print Kiadó, 2007
232 oldal, 2900 Ft


Természetesen sem a spirituális válság fogalma, sem pedig kezelésének módja nem annyira egyszerű, mint a fenti idézet mutatja. Ennél sokkal bonyolultabb, szerteágazóbb jelenségről van szó, amelybe ragyogó betekintést nyújt a szerzőpáros könyve. De mit is takar valójában a spirituális válság kifejezés? Stanislav Grof megfogalmazásában olyan személyes átalakulási krízist, melyet szerinte a hagyományos pszichiátria minden bizonnyal - tévesen - elmebetegségként diagnosztizálna.

Ez a belső fejlődési válság viszont nem jár fizikai betegséggel, és a hagyományos megközelítéssel nehezen tudnánk megkülönböztetni a mindennapi élet kríziseitől. A folyamat kiindulópontja egy belső tapasztalás, amely rengeteg formában bekövetkezhet, nem okvetlenül jelent kellemetlen élményt, azonban mindenképpen ellentétben áll a korábbi tapasztalatokkal. A kétfajta élményvilág ellentéte súlyos alkalmazkodási problémákhoz vezethet az egyén életében, és akár igen jelentős érzelmi kihatásai is lehetnek.

Az utóbbi bő másfél évtizedben Magyarországon is megjelent a félreértelmezett belső útkeresés folyományaként fellépő spirituális krízis fogalma, és már a kezelés terén is kezdenek gyűlni a hazai tapasztalatok. Amiben segítséget nyújthat ez a könyv, az főleg a jelenség forrásainak részletes számbavétele, melyek esetenként talán távolabb állnak a hagyományos megközelítésű pszichológiától. Megismerkedhetünk azokkal a főbb tapasztalatokkal, amelyek kiindulópontjai lehetnek a spirituális válságnak. Az egyes területek szakértői maguk foglalják össze írásaikban az adott belső élmény jellegzetességeit, a vele való megküzdés nehézségeit és azokat a lehetőségeket, amelyek előttünk állnak, ha segítőként hasonló esettel találkozunk. Olvashatunk mediális képességek felerősödéséről, a valóság meditációs technikák révén bekövetkező újszerű megéléséről, a régebbi kultúrák sámánbetegségéhez hasonlító látomásos epizódokról, halálközeli élményekről, az egyén által előző életekként értelmezett belső élményekről vagy éppen az egyre gyakoribb pszichedelikus szerek hatásairól. Ez az összefoglalás lehet a könyv egyik nagy érdeme, ugyanakkor fennáll a veszély, hogy egyes olvasók szemében talán éppen e miatt nem tekinthető annyira "tudományosnak". A szerzők ugyanakkor bátran felvállalják mindennek a kockázatát, és maga a téma is olyan, amely mindezt nemcsak megengedi, hanem egy kicsit talán meg is követeli.

Valójában egyszerre több könyvet tart kezében az olvasó. Részint azért, mert a szerzőpáros munkája maga is válogatás: Assagioli pszichoszintézisétől kezdve Stanislav Grofon és Laing-en át Ram Dass-ig, esetenként a magyar olvasók számára még kevésbé ismert szerzőktől. Egyrészt a szakmai berkeknek is hasznos lehet tehát ez a könyv, másrészt önismereti hozama is lehet mindazoknak, akik kíváncsiak az emberi lélek belső rejtelmeire, ugyanis sokat megtudhatunk a bennünk zajló változások folyamatáról és törvényszerűségeiről. Közben mindvégig azt érezhetjük, hogy érdekes, kultúrák közötti utazáson veszünk részt, kicsit a múltba, kicsit a jövőbe és kicsit önmagunkba.

Különösen tetszetős a könyv külalakja, a borító grafikája és színvilága, ami mellett nem mehetünk el dicséret nélkül.

Összességében elmondhatjuk, hogy Thomas Szasz (anti-)pszichiátriai betegségfelfogásának méltó követőiként tekinthetünk a szerzőkre. Reméljük, hogy az Egyesült Államokban több mint huszonöt évvel ezelőtt alakult Spirituális Válság Hálózat (Spiritual Emergency Network) mintájára - a hálózat 24 órás bentlakásos központokat hoz létre, segítői hátteret alakít ki, telefonos szolgálatot és önsegítő csoportokat szervez -, hazánkban is egyre szélesebb körben lehetővé válik a jelenség szakszerű kezelése..

Mindenképpen ajánljuk tehát a könyvet azoknak, akik többet szeretnének megtudni a transzperszonális pszichológiáról, az emberi pszichét érintő, hagyományostól talán kicsit eltérő kérdésfeltevésekről és válaszokról.


Dudás Ferenc

 
Oldal tetejére
 
 
 
Megjelenés a PO-n  |  Szakemberek  |  Eseménynaptár  |  Képzés  |  Könyvek  |  Linkek
 
 
Copyright, Pszichológia Online, 2002.