Megjelenés a PO-n  |  Szakemberek  |  Eseménynaptár  |  Képzés  |  Könyvek  |  Linkek
Pszichológia Online
 
Főoldal /Könyvismertetések / Futó Iván (szerk.): Mesterséges Intelligencia
 
 
 
 
mipszi.hu: Új irányok az iskolai tehetséggondozásban
HVG: Bagdy Emőke: Miért veszélyes, ha a gyerek mer nemet mondani?
hetek.hu: Generációkon át hat az iskolai erőszak
hvg.hu: Új vizsgálat: így is csillapítható a fájdalom gyógyszer nélkül
 
Pszichológiai konzultáció Budapesten
Lélekkel az Egészségért Központ
Bee-paletta
Újbudai Nevelési Tanácsadó
Nyomtatható verzió

Futó Iván (szerk.): Mesterséges Intelligencia

Az igen divatos és sok félreértést okozó témában ezidáig nem jelent meg áttekintő jellegű mű magyar nyelven. A hazai szerzők tollából megszületett könyv megtörte ezt a rossz hagyományt.

Két évvel ezelőtt a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Mesterséges Intelligencia szakosztályának tagjai nagyot gondoltak: a felsőoktatási intézményekben folyó MI oktatást közös nevezőre kellene hozni. Ennek jegyében egy átfogó tankönyv megírásáról döntöttek.

Az elhatározást tett követte, és igen hamar összeállt a könyv, mely idén jelent meg az Aula kiadó gondozásában. A kötet célkitűzései igen imponálóak: a klasszikus mesterséges intelligencia területeit tekinti át, az elméleti alapoktól kezdve a leggyakoribb alkalmazásokig. A témák sokszínűségére biztosíték a széles szerzői gárda - hazai egyetemek, az Akadémia és hazai szoftverfejlesztő cégek szakemberei írták a könyv fejezeteit. Az információ mennyiségére sem lehet panaszunk: a kötet közel ezer oldalon keresztül nyújt tömör és tartalmas bevezetést az MI klasszikus területeibe. A fejezetek felölelik többek közt a keresési rendszerek és keresési stratégiák problémáit, foglalkoznak az ismeretreprezentáció témakörével, kitérnek a kétszemélyes játékok - így például a népszerű táblás játékok elméletére, megismertetnek a való életben igen gyakori bizonytalanság kezelésével, bevezetést adnak a LISP és PROLOG nyelv használatába, bemutatják a gépi tanulást és az ismeretszerzést, áttekintik a manapság igen divatos szakértői rendszereket, és betekintést nyújtanak a MI látványosabb területeibe is, így például a beszédfelismerésbe, a természetes nyelvek megértésébe, a mesterséges látásba, és végül, de egyáltalán nem utolsó sorban a robotok világába. A hosszú felsorolással a lista korántsem teljes, és jól érzékelteti a vállalkozás méretét. Idehaza más szempontból is figyelmet érdemel ez a kötet. Külön hangsúlyt fektet ugyanis a hazai eredmények ismertetésére, és a jelenlegi kutatások említésére.

A felsőoktatási tankönyvnek szánt kötet erényeként emlegettük a gazdag tudásanyag felhalmozását, ami a kivitelben éppen hátrányként is megjelenik: túl vaskosra sikeredett ahhoz, hogy könnyedén forgathassuk - bárhol nem fogjuk olvasni, vagy ha igen, akkor az nem csak szellemi, hanem fizikai épülésünket is szolgálni fogja. A több kötetes kiadás talán segített volna ezen a problémán. A küllem más szempontból sem erőssége a könyvnek: a borítóval sem fog a kiadó versenyeket nyerni.

Ezzel együtt a kötettel hiánypótló mű jelent meg a hazai könyvpiacon, hiszen áttekintő mű, kivált ilyen terjedelemben még nem jelent meg magyar nyelven. Remélhetőleg a programozók és a téma iránt érdeklődők, így például a kognitív tudományok művelői, mint a pszichológusok, nyelvészek, idegkutatók nagy haszonnal forgatják majd a könyvet.

Krajcsi Attila

 
Oldal tetejére
 
 
 
Megjelenés a PO-n  |  Szakemberek  |  Eseménynaptár  |  Képzés  |  Könyvek  |  Linkek
 
 
Copyright, Pszichológia Online, 2002.