Megjelenés a PO-n  |  Szakemberek  |  Eseménynaptár  |  Képzés  |  Könyvek  |  Linkek
Pszichológia Online
 
Főoldal /Könyvismertetések / Erika J. Chopich, Margaret Paul: A gyógyító gyermeki én Út a lelki egyensúly felé
 
 
 
 
mipszi.hu: Új irányok az iskolai tehetséggondozásban
HVG: Bagdy Emőke: Miért veszélyes, ha a gyerek mer nemet mondani?
hetek.hu: Generációkon át hat az iskolai erőszak
hvg.hu: Új vizsgálat: így is csillapítható a fájdalom gyógyszer nélkül
 
Pszichológiai konzultáció Budapesten
Lélekkel az Egészségért Központ
Bee-paletta
Újbudai Nevelési Tanácsadó
Nyomtatható verzió

Erika J. Chopich, Margaret Paul: A gyógyító gyermeki én Út a lelki egyensúly felé

Erika J. Chopich, Margaret Paul könyve annyiban különbözik a benső gyermekről eddig megjelent munkáktól, hogy a hangsúlyt a felnőtt-gyermek kapcsolat jellegére helyezi. Emellett azt próbálja bemutatni, hogyan lehetünk teljes harmóniában önmagunkkal, és ennek következtében a külvilággal is - teszi mindezt szemléletes önbeszámolókkal illusztrálva.

Animus Kiadó Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. - 2004)
219 old, 1290 Ft

A szerzők alapfeltevése a következő: a felnőtt és a gyermeki énünk közötti kapcsolat jellege határozza meg személyiségünk stabilitását és teljes énünk kibontakozásának határait. Erika J. Chopich, Margaret Paul feltételezi, hogy létezik egy gyermeki énünk, s az ehhez való viszonyunktól függ az önértékelésünk, saját magunkhoz és a külvilághoz való hozzáállásunk.
"Gyermeklelkünk" intenzíven éli meg az érzelmeket, mindemellett játékos, vidám, ez lenne tulajdonképpen személyiségünk ösztönös része. A szerzők által vizionált ideális esetben gyermeklelkünkkel "kézen fogva sétálgatunk", mindenhol velünk van, mi kielégítjük az ő szükségleteit, ő pedig a teljesség élményével ajándékoz meg bennünket. Ezen idealisztikus állapot elérése Chopich és Paul elképzelése szerint nem lehetetlen. A szerelmes példájával érzékeltethető, aki úgy érzi, át tudná ölelni a világmindenséget.

A könyv érvelése így hangzik: környezetünk születésünktől fogva folyamatosan táplálja belénk a szocializációs normákat. Nem szabad gyerekesen viselkedni, legyünk mindig komolyak, határozottak, magabiztosak. Vannak, akik eközben azt a képzetet sajátították el, hogy ők mindig rosszak, mindig balul sül el az, amit tesznek. Esetleg érdektelennek érzik magukat, netán könnyedén pótolhatónak. Ezek a téves vélekedések - amiket szüleink tükröztek nekünk énünk korai, alakuló időszakában - beépülnek a személyiségünkbe, és az egész életünket áthatják. E folyamat során jön létre az ego. Ez az ego-fogalom nem tévesztendő össze a pszichoanalízis ego definíciójával, az előbbit ugyanis a szerzőink kis manóhoz hasonlítják, aki ott ül a vállunkon, és azt hajtogatja: rossz vagy, ez neked úgy sem fog sikerülni, erre most nincs idő, pénzt kell keresni, ne éld meg az érzelmeidet, mert gyengének fogsz tűnni. A szerzők elképzelése szerint ezeket, a téves vélekedéseket kell átírnunk, méghozzá úgy, hogy felvesszük a kapcsolatot a bennünk élő gyermekkel., mert ő tudja igazán, mire van szükségünk, mire vagyunk képesek, és ő ki meri mutatni az érzéseit - ha hagyjuk.

Erika J. Chopich, Margaret Paul részint elénk tár egy "másik világot", ahol szeretetben élhetünk önmagunkkal, és környezetünkkel, részint pedig bemutatja hozzá vezető módszereket, "ne csak beszéljünk róla, hanem cselekedjünk is" mottóval. Bízzunk benne, hogy mindez nem csak utópia, a lehetőség bennünk van, s valóban csak egy kis önismereti munka szükségeltetik hozzá.


Csépke Andrea
2006. november

 
Oldal tetejére
 
 
 
Megjelenés a PO-n  |  Szakemberek  |  Eseménynaptár  |  Képzés  |  Könyvek  |  Linkek
 
 
Copyright, Pszichológia Online, 2002.