Megjelenés a PO-n  |  Szakemberek  |  Eseménynaptár  |  Képzés  |  Könyvek  |  Linkek
Pszichológia Online
 
Főoldal /Könyvismertetések / Adam Blatner: A pszichodráma alapjai Történet, elmélet, gyakorlat
 
 
 
 
mipszi.hu: Új irányok az iskolai tehetséggondozásban
HVG: Bagdy Emőke: Miért veszélyes, ha a gyerek mer nemet mondani?
hetek.hu: Generációkon át hat az iskolai erőszak
hvg.hu: Új vizsgálat: így is csillapítható a fájdalom gyógyszer nélkül
 
Pszichológiai konzultáció Budapesten
Lélekkel az Egészségért Központ
Bee-paletta
Újbudai Nevelési Tanácsadó
Nyomtatható verzió

Adam Blatner: A pszichodráma alapjai Történet, elmélet, gyakorlat

... én ott folytatom, ahol Ön befejezi... Én megpróbálok bátorságot önteni beléjük, hogy ismét álmodni tudjanak." - válaszolta állítólag Moreno Sigmund Freud azon kérdésére, mivel foglalkozik? Ezzel kezdetét vette a pszichodráma kalandos, sokat vitatott útja a pszichoterápiás módszerek világában.


Animula kiadó, 2004
176 oldal, 2690 Ft


Miként indukálhat személyiségváltozást a puszta játék és a képzelet? Mi az a tele-jelenség? Hogyan viszonyul egymáshoz bibliodráma, drámaterápia, interaktív színház és pszichodráma? És egyáltalán: mi fán terem a pszichodráma?

Adam Blatner könyve, mely napjaink egyik legnépszerűbb önismereti technikájának gyökeréig kalauzol vissza bennünket, többek között ezekre a kérdésekre is választ ad. Nem a pszichodráma összes gyakorlati technikájának bemutatása a szerző célja, erre nem is lehetne egyetlen könyv keretében vállalkozni. Sokkal inkább elméleti és történeti hátteret kapunk amely a módszer megszületésétől egészen a legújabb irányzatokig kíséri végig az olvasót. Bepillantást nyerünk Morenonak a pszichodráma atyjának gondolkodásmódjába, a pszichoterápiát és az emberi személyiséget érintő hitvallásába.

Mint a szociometria megalkotója, aki elsőként írt a szerepelméletről, és a csoportpszichoterápia fogalmát is bevezette a gyakorlatba, Moreno mindvégig hangsúlyozta az emberi kreativitás, spontaneitás, a képzelet és a valóság közötti rugalmas közlekedés fontosságát. A játékot, játékosságot az ember alapvető tulajdonságaként értelmezte, meggyőződése volt hogy a mások előtti önkifejezés, belső világunk szimbolikus megjelenítése és a cselekvéssel egybekötött belátás révén olyan tapasztalatok birtokába juthatunk, amelyek gazdagítják életünket és hatékonyan segítenek problémáink megoldásában.

A könyvben megismerkedhetünk a pszichodráma alapfogalmaival. Ilyen például a warming-up, vagyis a kohéziót, egymás iránti érdeklődést és figyelmet, valamint a csoporton belüli biztonságérzetet gyakran játékos módszerekkel biztosító bemelegítő szakasz. Ilyen kulcsfogalom még a protagonista: a pszichodráma jelenetben általában övé a főszerep, az ő élménye kerül a csoport fókuszába. Kifejezheti általában elnyomott érzéseit, ki nem mondott gondolatait, sőt szerepcserék révén belebújhat mindazok bőrébe, akikkel a mindennapok során interakcióba kerül. Mindebben segéd-ének, vagyis a csoport más tagjai támogatják a jelenet további résztvevőinek szerepében. A drámával ismerkedők számára igazán érdekes élmény amint segéd-én szerepben éppen gyomorgörcsöt, vagy kínzó fejfájást kell alakítani, ami erősen nyomva a protagonista homlokát például azt hajtogatja neki: "Soha nem hagylak el! Én vagyok a fejfájás aki megakadályozza, hogy ellazítsd magad!" A pszichodráma jelenetet követő úgynevezett sharing pedig a játék azon levezető része, melyben a csoport tagjai megosztják egymással és a protagonistával az általuk megélt érzéseket, élményeket.

Valószínűleg az olvasó a könyv eltérő részeit érzi majd magához közelállónak, attól függően mennyire mélyen érdeklődik a téma iránt. Kezdők bizonyára jó ideig találnak benne csemegézni valót, őket főleg az alaptechnikák megismerése vonzhatja. A pszichodráma felé komolyabban kacsingatók számára főleg a Moreno szociometriájáról és szerepelméletének egyes aspektusairól szóló fejezetek lehetnek érdekesek, és inkább őket szólíthatja meg az egész könyvet átható elméleti megalapozottságot hangsúlyozó szemléletmód is. A szociometria egyébként Moreno egyik legeredetibb és legfontosabb alkotása.
Egyik fő elve, hogy az emberek sikeresebben és szívesebben dolgoznak együtt azokkal akikkel kapcsolatuk pozitív. Ennek feltárására a szociometria számos játékos módszert ismer. A vezető nyíltan megkérheti a csoporttagokat, tegyék a kezüket azon társuk vállára, akit a legjobban el tudnak képzelni anyjuk szerepében. Vagy éppen a szerelmükében. Másik ilyen technika a csoporttagokból álló szobor megformálása, ahol az egymáshoz való kapcsolódás és egymástól való távolság lehet sokatmondó.

Külön melléklet tartalmazza a különböző kifejezések és technikák magyarázatát, ami kezdő dramatisták és a módszer mellett már elkötelezettel számára egyaránt nélkülözhetetlen. A könyv azonban sokkal több, mint technikák gyűjteménye. Az ellentmondásos személyiségű Moreno álmaival, kollégáival és korának terápiás nézetrendszerével folytatott küzdelmével is megismerkedhetünk. Megelevenedik előttünk a pszichodráma fejlődésének korai szakasza, majd később a különböző terápiás irányzatokkal történő részleges integrációja.A szerző mindvégig törekszik az egyes témakörök lehető legprecízebb megközelítésére, érződik hogy jól átgondolt, tudatosan felépített könyvet tartunk kezünkben. Blatner érzékenyen próbál egyensúlyozni a pszichodráma története, elméleti háttere és gyakorlatban használatos technikái között. Összességében azt mondhatjuk, ideális mű azok számára akik közelebbről is meg szeretnék ismerni egy nagy hatású személyiség világlátását, akit talán az általa jó előre kiválasztott sírfelirata jellemez legjobban:

"Az ember, aki örömet és nevetést hozott a pszichiátriába."

Dudás Ferenc

2006. november

 
Oldal tetejére
 
 
 
Megjelenés a PO-n  |  Szakemberek  |  Eseménynaptár  |  Képzés  |  Könyvek  |  Linkek
 
 
Copyright, Pszichológia Online, 2002.