Megjelenés a PO-n  |  Szakemberek  |  Eseménynaptár  |  Képzés  |  Könyvek  |  Linkek
Pszichológia Online
 
Főoldal /Könyvismertetések / Vass Zoltán: A rajzvizsgálat pszichodiagnosztikai alapjai Projekció, kifejezés, mintázatok
 
 
 
 
mipszi.hu: Új irányok az iskolai tehetséggondozásban
HVG: Bagdy Emőke: Miért veszélyes, ha a gyerek mer nemet mondani?
hetek.hu: Generációkon át hat az iskolai erőszak
hvg.hu: Új vizsgálat: így is csillapítható a fájdalom gyógyszer nélkül
 
Pszichológiai konzultáció Budapesten
Lélekkel az Egészségért Központ
Bee-paletta
Újbudai Nevelési Tanácsadó
Nyomtatható verzió

Vass Zoltán: A rajzvizsgálat pszichodiagnosztikai alapjai Projekció, kifejezés, mintázatok

Ez a mű tankönyv és kézikönyv is egyben; elsősorban azoknak szól, akik a rajzelemzést el szeretnék sajátítani. Ám azok is haszonnal forgathatják, akiket érdekel a képek és a rajzok jelentése. Ez a jelentés azon alapul, hogy a rajzban megjelenik a személy képzetáramlása. Messze nem véletlen ugyanis, hogy valaki egy olyan egyszerű felszólításra: "rajzoljon egy házat", milyen házat rajzol; miniatűr vályogkunyhót a bal felső sarokba, vagy átlósra forgatott lapra kacsalábon forgó kastélyt. Ha pedig fát kell rajzolni, az erőtől duzzadó, terebélyes lesz, netán inkább akasztófára emlékeztető, vagy éppen villám sújtotta fa?...

Flaccus Kiadó, Budapest, 2006.

927 old + CD melléklet, 5800 Ft

...Vagy festőien kék, vöröses háttérrel, mint a könyv borítóján. Regényes olvasmányt sejtető külső; ennek ellenére ne úgy kezdjünk bele a könyv olvasásába, mint amikor egy regényben elmerülünk, hanem aktív olvasóként; és készüljünk fel a ránk váró - rációnkat és intuíciónkat egyaránt igénylő - feladatokra is. Mindenekelőtt pedig lapozzunk el a könyv végére, a rajztesztek leírásához! Vegyünk magunkhoz rajzeszközöket, és rajzoljunk, amíg nem késő: vagyis nem befolyásolnak a könyv lapjairól hamarost ránk zúduló szempontok. A rajzolással személyesen is bevonódunk ebbe a tudományba, illetve "aha-élményünk" is lehet: hogy valóban, ez a rajzelemző milyen jól "ismer" engem! Mert hát ki gondolná, hogy ha a rajzon ötször körbekerítem a házamat, akkor ennyire biztonságra törekvő, ne adj isten elzárkózó vagy gyanakvó lennék?! Ez persze egy nyilvánvaló jegy, melyet mindenki lát, nemcsak a rajzolt, de a valódi házamon is; ám aki magát a könyv 927 oldalán végig studírozza, annak jóval finomabb nüanszok is feltűnnek majd.
A könyv semmiképpen nem hagy hidegen, hisz a rajzokban sorsok képeződnek le sűrítve, és bizony akad közöttük sokkoló, akár a "halottan született fa", a "halálfejes ember" vagy a "vérszívó lény és LSD". És bár mi már Beuys Zsírszékén nőttünk fel, és Dalí álmait álmodtuk, a széthulló elme egészen más bizarrériái még mindig megdöbbenthetnek. Tehát fel kell készülnünk arra, hogy szembesüljünk a rajzokon keresztül kifejeződő sérültségekkel, sorstragédiákkal, illetve az olykor durván megjelenő - s a mindennapi kommunikációban általában felszínre nem kerülő - vágyfantáziákkal. Épp ugyanennyi azonban az örömteli, harmonikus lelki élményeket kifejező rajz is: Provence-i villákra emlékeztető, a természetbe beleolvadó házak, és az olyan ábrázolások, amelyek ötletességükkel, játékosságukkal a mi hangulatunkat is helyrebillenthetik.
Miközben jobb féltekénkre az 1256 rajz, bal féltekénkre - először úgy tűnik - ugyanennyi újnak rémlő fogalom nehezedik; szerencsés esetben egyik a másikat megmagyarázza, ha azonban ez sem segít, fellapozhatjuk a könyv végén megbúvó, 27 oldalas szótárt. Ha pedig itt kezdjük az olvasást, akkor - annak ellenére, hogy voltaképpen új tudományágról van szó -, a könyv egyszeriben könnyű olvasmánnyá válik... Azt azonban ne gondoljuk, hogy bármi olyasmit kapnánk tőle, amit esetleges előzetes ismereteink alapján várnánk, vagyis hogy egy-egy rajzi elemhez rögvest egy-egy jellemvonás társulna - mert hát akkor miért is kellene ehhez egy külön tudományág?
Bizony, meg kell barátkozzunk azzal, hogy a rajznak - még a legegyszerűbbnek is - különböző szintjei, dimenziói vannak, melyek közé nagy hangsúllyal beleértendő a rajzoló viselkedése; az a folyamat, ahogy a rajz különböző részei valamilyen sorrendben - s nem mindegy, hogy milyenben - felkerülnek a papírlapra; azután a szituáció, amelyben a rajzok keletkeznek... Majd el kell mélyednünk a formai és tartalmi elemzésben, szimbolikus jelentésekben. A rajzelemzéshez egyszerre szükségeltetik türelmes, analitikus értelem, és az egészet megragadni tudó beleérző képesség, intuíció.
Mármost hogyan is lássunk hozzá egy ilyen ellentétes tudati működéseket igénylő, talán szokatlan munkához? Ez az, amit lépésről lépésre elsajátíthatunk a könyvből: egy olyan módszert kapva a kezünkbe, amelyet ha alkalmazunk, akkor megtanulhatunk szinte együtt mozogni a rajzolóval, belehelyezkedni az ő rajzokon át közült, teljes belső világába; és csak miután átadtuk magunkat a kép keltette érzéseknek, kezdjük el az elemző munkát. Nem maradhat ki egyetlen fontos részlet sem, sőt nem maradhat ki egyetlen kimaradt részlet sem: miért szürke vajon a papagáj, miért maradt le a papa a családrajzról, vagy éppen miért maradt le maga a rajzoló, miközben mindenki mást oly szépen ábrázolt?
Javasolható minden szakembernek - pszichológusnak, pszichiáternek -, továbbá pedagógusnak, gyógypedagógusnak a módszer mélyebb megismerése, használata. A rajzvizsgálat ma már nagyon megbízható, érvényes diagnosztikai eljárás; maga a tesztfelvétel pedig, ha a légkör is kedvező, szerencsés módon nem emlékeztet semmiféle vizsga- vagy vizsgálati helyzetre. Sokan nem szeretik a kérdőíveket és a "pszichológiai teszteket", a rajzot azonban nem tekintik ilyennek, így nem zárkóznak el tőle.
Nem szakemberek számára is érdekes lehet ezen új terület meghódítása, elsősorban az egészleges-részleges-többszintű látásmód miatt. Ez a fajta szemlélet - az ún. rendszerszemlélet - ha egyszer elsajátítjuk, számos más területen is hasznosítható. Emellett a rajzvizsgálat meglepően mély ön- és emberismereti élményt is kínál.
A könyvvel együtt kézhez kapunk egy, a Szerző által fejlesztett rajzelemző szoftvert ismertető CD-t is. E program kezeléséhez nem kell jártasnak lenni a rajzvizsgálatban, sőt a pszichológiában sem. A program mesterséges intelligencia segítségével értékeli ki a rajzokat, melyek alapján különféle pszichés jellemzőket valószínűsít. Diagnózis alátámasztására azonban csak szakember használhatja. A programról további információk olvashatók a www.rajzelemzes.hu oldalon.


Jakabffy Éva


2006. június

 
Oldal tetejére
 
 
 
Megjelenés a PO-n  |  Szakemberek  |  Eseménynaptár  |  Képzés  |  Könyvek  |  Linkek
 
 
Copyright, Pszichológia Online, 2002.