Megjelenés a PO-n  |  Szakemberek  |  Eseménynaptár  |  Képzés  |  Könyvek  |  Linkek
Pszichológia Online
 
Főoldal /Könyvismertetések / Marc E. Vargo: Ők és mi. Melegek a társadalomban
 
 
 
 
mipszi.hu: Új irányok az iskolai tehetséggondozásban
HVG: Bagdy Emőke: Miért veszélyes, ha a gyerek mer nemet mondani?
hetek.hu: Generációkon át hat az iskolai erőszak
hvg.hu: Új vizsgálat: így is csillapítható a fájdalom gyógyszer nélkül
 
Pszichológiai konzultáció Budapesten
Lélekkel az Egészségért Központ
Bee-paletta
Újbudai Nevelési Tanácsadó
Nyomtatható verzió

Marc E. Vargo: Ők és mi. Melegek a társadalomban

Mit tehet egy férfi, amikor felismeri homoszexuális irányultságát? Hogyan közölje ezt a családjával, barátaival, ismerőseivel? Közölje-e egyáltalán? És mit tehetnek azok, akiknek a környezetében, családjában melegek vannak, hogyan viszonyuljanak a feltárulkozáshoz?

A könyv eredeti angol címe pontosabban visszaadja a mű témáját. (Acts of Disclosure. The Coming-Out Process of Contemporary Gay Men.) Nem tárgyalja ugyanis a melegek társadalmának tágabb értelemben vett problémáit, mint például a magánéleti vagy egészségügyi problémák, az együttélés jogi szabályozásának buktatói és társadalmi megítélés, vagy a társadalmi előítéletek. A könyv szinte kizárólag a homoszexuális férfiak társadalom előtti feltárulkozási folyamatával, annak fázisaival, problémáival foglalkozik.

Mindezt igen modern, természetes stílusban fejti ki. A homoszexualitás nem más, mint a szexuális irányulás egyik természetes és normális formája. Nem misztifikál vagy rejtélyeskedik. Ez utóbbi hozzáállás a magyar népszerűsítő irodalom egyik gyengéje is volt az elmúlt kb. 20 évben. Utalnék az 1984-ben megjelent "Erőss László: Furcsa párok. A homoszexuálisok titkai nyomában" című könyvére.

Marc E. Vargo maga is homoszexuális aktivista. Az Egyesült Államokban él és dolgozik, így érthető praktikus, pragmatikus szemlélete, melyben a kognitív, racionális megfontolásoknak van kitüntetett szerepe. Kerüli például a pszichoanalitikus terminológiát. A 90-es évek elejétől felfutó neurológiai, genetikai, biológiai és pszichiátriai kutatások eredményeire építi szemléletét. Ezek alapján a homoszexualitás genetikailag programozott, a fogamzás pillanatától determinált állapot. A modern szociálpszichológiai, és analitikus irodalomra utalást sem találunk. Az elsődleges, meghatározó élmények, az "imprinting", a születésünkkor meglévő szexuális polimorfizmus, vagy a nevelési és kulturális hatások elemzése is hiányzik. Hasonló szemlélet fellelhető a közelmúlt magyar szakirodalmában. "Dr. Arató Mihály: A másik: Nem?!" című könyvében szintén csak a biológiai tényezők szerepére utal a homoszexualitás kialakulásában.

Hogyan értelmezhetjük a biológiai tényezők kizárólagossá tételét ebben a témában? Ha minden a géneken múlik, az egyén és környezete nem tehet kisebbségi homoszexuális irányultságáról. Végeredményben persze a szociálpszichológiai magyarázatok is erre a következtetésre jutnak. Nem a személyiség gyengeségéről van szó. Az egyén nem tehet szexuális irányultságáról, és tudatosan nem, vagy alig tehet ellene.
Megemlítem, hogy egyes korábbi irányzatok felvállalták "énidegen", azaz nem "egoszinkron" homoszexuálisok "átkondicionálását" heteroszexuálissá.

A könyv szerkezetében végigkíséri azt a folyamatot, amelyben a férfi felismeri és felvállalja családja, környezete előtt homoszexuális irányultságát, miközben szenved, kétségei vannak és fél. Számolnia kell a társadalmi, kulturális előítéletekkel, kiközösítéssel, vallási és foglalkozáshoz kötött különleges megszorításokkal. A könyvben a rokonok, kollégák is konkrét tanácsokat, támpontokat kapnak, hogy miként viszonyuljanak a családban, munkahelyen feltárulkozó homoszexuális társukhoz. A szerző szakirodalmi adatokra alapozva többféle szakaszokra bontott modellel szemlélteti a feltárás és elfogadás folyamatát. Egyértelműen azt sugallja, hogy mérlegelve a kockázatokat, lehetőleg minden érintett vállalja fel homoszexuális irányultságát. Ezzel hosszabb távon könnyebbé teheti életét, segíthet az előítéletek felszámolásában. Összefogva homoszexuális közösségekkel, mozgalmakkal, hatékonyan léphetnek saját érdekükben. Itt már átüt a szerző aktivista volta. Saját szexuálterápiás tapasztalatom és egyéb szakirodalom alapján, egyéni elemzés és mérlegelés tárgyává tenném, hogy kinél lehetne "tanácsolni" a feltárást. A szerző nem használja a "latens", nem tudatos homoszexualitás fogalmát. Csak, mint fiatal korban, átmeneti szakaszként írja körül. Mit tegyen egy pszichoterapeuta, ha a terápia, vagy a tesztelések folyamán, rejtett, tudattalan homoszexualitást feltételez?

A homoszexuális fiatalember, illetve férfi a feltárulkozás folyamatában többször megy át krízisállapotokon. Különösen kritikus a 12-14 éves időszak, ahol elsősorban saját kikristályosodó szexuális irányultságával kell szembenéznie a serdülőnek. Ekkor a legnagyobb a szuicídium veszélye és előfordulási gyakorisága. Ha a fiatalember úgy dönt, hogy szülei előtt felvállalja homoerotikus irányultságát, a szülők reakciói kiszámíthatatlanok. Mindenesetre a szerző idézi a Robinson-féle és a DeVine-féle tanulmányok eredményeit: hogyan dolgozzák fel a szülők gyermekük feltárulkozását. Ismerteti, milyen pszichológiai szakaszokon kell átlépnie a szülőknek.

A homoszexuális férfiak negyede legalább egyszer házasságot köt, nagy részüknek gyermeke születik. Vargo szerint általában felvállalható az irányultság a feleség előtt. A partner ekkor is többfázisú pszichés szakaszokon megy keresztül.

A könyv nagyon jól használható, mind a homoszexuális férfiak körében, mind azok között, akiknek a családjában, környezetében homoszexuális irányultságú emberek tűnnek fel. A kritikáim mellett a könyvet modern, segítő szándékúnak ítélem. Nagy előrelépés a magyar nyelven megjelenő homoszexualitással foglalkozó népszerűsítő- és szakirodalomban!

Molnár Tamás

 
Oldal tetejére
 
 
 
Megjelenés a PO-n  |  Szakemberek  |  Eseménynaptár  |  Képzés  |  Könyvek  |  Linkek
 
 
Copyright, Pszichológia Online, 2002.