Megjelenés a PO-n  |  Szakemberek  |  Eseménynaptár  |  Képzés  |  Könyvek  |  Linkek
Pszichológia Online
 
Főoldal /Könyvismertetések / Bereczkei Tamás: Evolúciós Pszichológia
 
 
 
 
mipszi.hu: Új irányok az iskolai tehetséggondozásban
HVG: Bagdy Emőke: Miért veszélyes, ha a gyerek mer nemet mondani?
hetek.hu: Generációkon át hat az iskolai erőszak
hvg.hu: Új vizsgálat: így is csillapítható a fájdalom gyógyszer nélkül
 
Pszichológiai konzultáció Budapesten
Lélekkel az Egészségért Központ
Bee-paletta
Újbudai Nevelési Tanácsadó
Nyomtatható verzió

Bereczkei Tamás: Evolúciós Pszichológia

Milyen férfiakat és nőket tartunk szépnek? Miért segítünk idegen embereknek? Mi a különbség a csimpánz és az ember között? Hogyan választhatunk a saját génjeinkhez hasonlóval rendelkező párt magunknak? Az evolúciós pszichológia határozott és sokszor meglepő válaszokkal szolgál.

Osiris kiadó, 2003
544 oldal, 4480 Ft


A 80-as, 90-es évektől egyre erősebbé vált a pszichológiában az az elképzelés, miszerint elménk különböző funkciói részben a természetes szelekció következtében alakulnak ki. Bereczkei Tamás könyve ezeket a nézeteket gyűjti egybe.

Egy történeti bevezető rész után a könyv részletesen tárgyalja az egyén és a csoportok viszonyát: miért segítünk rokonainknak, barátainknak és idegeneknek. Milyen feltételei vannak a segítségnyújtásnak és mikor hiúsulhat meg. Külön rész szól a párkapcsolatokról és a párválasztásról: Vajon az ember alapvetően a monogámiát vagy a többnejűséget preferálja? Netalán a többférjűséget? Mi alapján mondunk valakit szépnek, és mi alapján szexisnek? Milyen eltérések vannak a férfiak és a nők partnerválasztásaiban? A következő rész a szülők szerepét és a csecsemők helyzetét taglalja: Miért fontos és hogyan alakul ki a kötődés a gyerek és a szülő között? Mi az oka a gyerekgyilkosságoknak? Hogyan versengenek a gyerekek a szülőkért, és hogyan dönt a szülő csemetéje és saját érdekei közt? Miért olyan magatehetetlenek a csecsemők - szemben más fajok fiatal utódaival, akik pl. a születés után lábra pattannak, és máris képesek járni vagy futni. A különböző mentális képességeink evolúciós magyarázatait a következő rész ismerteti: miben különbözünk legközelebbi rokonainktól, például a csimpánzoktól vagy gorilláktól. Hogyan tudnak az újszülöttek gyakorlatilag mindenféle tapasztalat nélkül arcokat utánozni? Honnan tudják, hogy miben különböznek az állatok és a tárgyak? Hogyan tudnak fél éves gyerekek számolni? Mi köze van az érzelmeknek a racionalitáshoz? Miért használunk egy annyira bonyolult rendszert, mint a nyelv? Végül a kultúra kérdései kerülnek terítékre: Alkalmazható-e az evolúciós szemlélet a kultúrára? Tekinthetőek-e előnyös adaptációnak olyan mentális problémák, mint a depresszió vagy az anorexia?

Mindez csak egy nagyon rövid lista azokról a kérdésekről és problémákról, amelynek megoldásait Bereczkei könyve ismerteti. A könyv számos meglepő magyarázattal szolgálhat hétköznapi tapasztalatainkra, és más szemszögbe helyezi fontos döntéseinket is, mint pl. hogy hogyan választunk barátokat, miért vannak kedvenc gyerekeink, hogyan csatározunk munkahelyünkön vagy az iskolában a munkatársakkal-csoporttársakkal, stb.

Az evolúciós szemlélet számos korábbi elképzeléssel áll szemben. Például évtizedekkel ezelőtt még azt gondoltuk, hogy a csecsemők kaotikus világot látnak maguk előtt, és hónapokon-éveken keresztül tanulják majd meg, hogy hogyan értelmezzék ezt a zavaros képet. Ma már tudjuk, hogy képesek arcokat felismerni, elemi számolási képességekkel rendelkeznek, sok mindent tudnak a fizikai tárgyakról és azok működéséről, számos nyelvi képességgel rendelkeznek. Az evolúciós szemlélet pedig segíthet bennünket megérteni, hogy miért hasznosak és hogyan alakulhatnak ki a csecsemők ezen meglepő képességei. Évtizedekkel ezelőtt a szépségideált erősen kultúrafüggőnek gondoltuk, a leggyakrabban hangoztatott példák mindmáig Rubens képei. Mára kiderült, hogy a szépségideál nem teljesen önkényes, és a különböző változatok meglepő szabályosságokat mutatnak.

Bereczkei Tamás a legfontosabb és legizgalmasabb vizsgálatokat sorakoztatja fel a témák kifejtésekor, többek közt számos magyar kutató munkáját, beleértve saját csoportjuk munkáját is. Igen sok izgalmas kísérletet végeztek annak kiderítésére, hogy hogyan választunk olyan párt, aki hasonló génekkel rendelkezik, mint mi magunk. Számos vizsgálat folyt annak kiderítésére is, hogy a romák életkörülményei hogyan befolyásolják gyermekvállalási kedvüket, és a nők melyik életkorban preferálják a szülést. A könyv jó kiinduló pont lehet további magyar nyelvű irodalom olvasásához is.

Bereczkei Tamás munkája az Osiris kiadó tankönyvsorozatában jelent meg. Ez azt is jelenti, hogy az evolúciós szemléletű pszichológia legtöbb témájáról átfogó képet ad. Sok tankönyvvel ellentétben azonban nem vár az olvasótól szinte semmilyen előismeretet: azok számára is érthető és élvezetes, akik korábban nem foglalkoztak pszichológiával vagy biológiával. Ha valaki számára új az evolúciós szemlélet, magyar nyelven Bereczkei írása lehet a legjobb választás területtel való ismerkedésre. Haladók számára pedig a könyv összefogottsága, logikus érvelése és a témák gazdag sora miatt lehet vonzó olvasmány.

Krajcsi Attila

2004. február

 
Oldal tetejére
 
 
 
Megjelenés a PO-n  |  Szakemberek  |  Eseménynaptár  |  Képzés  |  Könyvek  |  Linkek
 
 
Copyright, Pszichológia Online, 2002.