Megjelenés a PO-n  |  Szakemberek  |  Eseménynaptár  |  Képzés  |  Könyvek  |  Linkek
Pszichológia Online
 
Főoldal /Könyvismertetések / Judith Herman: Trauma és gyógyulás
 
 
 
 
mipszi.hu: Új irányok az iskolai tehetséggondozásban
HVG: Bagdy Emőke: Miért veszélyes, ha a gyerek mer nemet mondani?
hetek.hu: Generációkon át hat az iskolai erőszak
hvg.hu: Új vizsgálat: így is csillapítható a fájdalom gyógyszer nélkül
 
Pszichológiai konzultáció Budapesten
Lélekkel az Egészségért Központ
Bee-paletta
Újbudai Nevelési Tanácsadó
Nyomtatható verzió

Judith Herman: Trauma és gyógyulás

Az előszó szerint a könyv a nőmozgalomnak köszönheti létét, ennek megfelelően magyar kiadása is a magyar nőmozgalomhoz kötődik: a kötet a TŰZ-HELY könyvek sorozat első darabja, amely szándéka szerint a nők és a társadalom, valamint a nők elleni erőszak témáit járja majd körül.

Háttér Kiadó - Kávé Kiadó - Nane Egyesület, 2003
345 oldal, 2.500 Ft

Szögezzük le: Herman írása ennek ellenére nem feminista kiáltvány, a szó sajnos igen elterjedt rossz értelmében legalábbis semmiképpen sem az. Erőszakot túlélt, pszichés traumát elszenvedett emberekről szól, s ebbe az erőszakba ugyanúgy beletartozik a gyermekkori bántalmazás, a háborús neurózis vagy a fogság, mint a nemi erőszak. A szerző érzékletesen szemlélteti, hogy a nemi erőszakot átélt nők ugyanúgy pszichés traumától szenvednek, és adott esetben ugyanolyan tüneteket mutatnak, mint mondjuk a klasszikus háborús neurózistól szenvedő veteránok.
A könyv első fele a lelki sérülésről, az erre adott reakciókról ad részletes és átfogó képet. A laikus olvasó számára különösen informatív rész a történelmi áttekintés, amelyből többek között kiderül, hogy a pszichés traumáról alkotott mai ismereteink a hisztéria, a harctéri neurózis és a szexuális és családon belüli erőszak kutatásainak szintézisén alapulnak.
Herman emellett ismerteti azokat a kutatási eredményeket is, amelyek számos esetben bizonyították a közösség, a túlélőt körülvevő személyek szerepének jelentőségét a trauma feldolgozásának folyamatában. A traumatúlélők tüneteire adott szokásos társadalmi reakciók és az áldozat hibáztatásának gyakorlata a szerző érzékletes ábrázolásában gyakran szembesíti az olvasót azzal, hogy saját viselkedésére nézve is le kell vonnia a konzekvenciákat.

A könyv második része a gyógyulás és a trauma feldolgozásának folyamatáról szól, hosszan kitérve a terapeuta esendő ember voltára, a páciens és a terapeuta kapcsolatára, annak szabályozására. Gyakorlati segítséget nyújt a túlélőknek a komplex poszttraumás stressz zavar (a szerző által bevezetett diagnosztikus kategória) feldolgozásához és a pszichoterapeutáknak a szakszerű kezelés lefolytatásához.
A könyv terjedelmes bibliográfiájából kiderül, hogy igen gazdag szakirodalomra támaszkodik, a szakkifejezések kisszótára pedig hasznos segítség a nem szakember olvasóknak.

sky

2004. február 7.

 
Oldal tetejére
 
 
 
Megjelenés a PO-n  |  Szakemberek  |  Eseménynaptár  |  Képzés  |  Könyvek  |  Linkek
 
 
Copyright, Pszichológia Online, 2002.