Megjelenés a PO-n  |  Szakemberek  |  Eseménynaptár  |  Képzés  |  Könyvek  |  Linkek
Pszichológia Online
 
Főoldal /Könyvismertetések / Daniel L. Schacter: Az emlékezet hét bűne Hogyan felejt és emlékszik az elme?
 
 
 
 
mipszi.hu: Új irányok az iskolai tehetséggondozásban
HVG: Bagdy Emőke: Miért veszélyes, ha a gyerek mer nemet mondani?
hetek.hu: Generációkon át hat az iskolai erőszak
hvg.hu: Új vizsgálat: így is csillapítható a fájdalom gyógyszer nélkül
 
Pszichológiai konzultáció Budapesten
Lélekkel az Egészségért Központ
Bee-paletta
Újbudai Nevelési Tanácsadó
Nyomtatható verzió

Daniel L. Schacter: Az emlékezet hét bűne Hogyan felejt és emlékszik az elme?

Emlékezetünk gyakran hagy cserben bennünket. Mi okozza ezeket a hibákat, hogyan lehet kiküszöbölni őket és egyáltalán: valóban hibáknak tekinthetőek-e?

HVG Könyvek, 2001
289. o., 2800 Ft

Daniel Schacter, az emlékezetkutatás egyik legnevesebb alakja, a Harvard Egyetem pszichológia professzora. Ebben a könyvében emlékezeti teljesítményünk hibázásait veszi sorra, és hét kategóriába sorolja őket.
Az első hibatípus az elhalványulás, amikor a nem használt emlékek idővel egyre nehezebben hívhatóak elő. A fejezetből kiderül, hogy milyen típusú "emlékezet javító" technikák bizonyultak sikeresnek az objektív mérések szerint, és melyek kevésbé. A második fejezetben a szórakozottság kerül terítékre; megtudhatjuk, miért felejtjük el számos teendőnket, és hogy mi az előnye annak, ha nem emlékszünk arra, hogy bezártuk-e az ajtót. A harmadik probléma a rövidzárlat: valószínűleg mindannyian találkoztunk már azzal a jelenséggel, amikor egy szót vagy nevet ki szerettünk volna mondani, pontosan tudtuk is, hogy miről vagy kiről van szó, körbe tudtuk volna írni, ám maga a szó csak nem jutott eszünkbe. Kiderül a fejezetből, hogy mi okozza ezt a jelenséget, és hogy miért fordul ez elő gyakrabban személynevekkel, mint például földrajzi nevekkel. A negyedik hiba a téves attribúció. A rendőrség időnként tévesen ad ki körözést, mert a szemtanúk teljesen ártatlan személyek leírását adják meg, akik a bűntény idején a helyszín közelében sem voltak. A jelenség érthetővé válik a szerző magyarázatából. A következő hiba a szuggesztibilitás. Számos gyerek vallott arról, hogy felnőttek szexuálisan zaklatták őket, vagy arra kényszerítették őket, hogy csecsemőket faljanak fel. A fejezet nemcsak arra a kérdésre próbál választ adni, hogy valóságosak lehetnek-e az ilyesféle emlékek, de arra is, honnan származhatnak. A hatodik hibaforrás az elfogultság: utólag hajlamosak vagyunk azt mondani, hogy előre láttunk bizonyos történéseket, vagy hajlamosak vagyunk olyan módon felidézni emlékeinket, hogy az kedvezőbb színben tüntessen fel minket. Végül az utolsó hiba az emlékek makacssága: nehéz megszabadulni olyan érzelmi traumáktól, mint a nemi erőszak vagy a háborús emlékek. Schacter megmagyarázza, miért ragaszkodik elménk a kellemetlen történések képeihez, és hogyan szabadulhatunk meg tőlük.

Miután a szerző sorra elemzi az emlékezet "hét bűnét", bemutatja, hogyan szolgálják ezek a "hibás" mechanizmusok a hatékony információtárolást. A hibák mindegyikéről kideríthető, hogy valójában hatékony mechanizmusok apróbb félrecsúszásairól van szó. Általában csak a hibákat vesszük észre, mivel azok bosszantóak, ám az esetek többségében ezek az eljárások észrevétlenül és jól működnek.

A könyv zárórészében Schacter arról elmélkedik, hogy a leírt mechanizmusok milyen evolúciós nyomásra alakulhattak ki. Az elmélkedés szó nem véletlen: az emlékezet témakörében ugyanis mind a mai napig nehéz az adaptivitásra utaló adatokat találni, ezért senki ne várjon olyan meglepő elméleteket, mint amilyeneket például a párválasztás vagy szexualitás területén állítanak az evolúciós pszichológusok és etológusok.

Daniel Schacter nem ismeretlen a hazai olvasók számára, Emlékeink nyomában című könyve már megjelent magyarul. Jelen műve izgalmas olvasmány azok számára, akik érteni szeretnék emlékezetünk működését, és hasznos ismeretanyag azoknak, akik az igazságszolgáltatás területén dolgoznak, gyerekekkel foglalkoznak, akik jobb emlékezeti teljesítményt szeretnének maguknak, vagy épp ellenkezőleg: egyes emlékeiktől szeretnének szabadulni.

Krajcsi Attila
2002, november

 
Oldal tetejére
 
 
 
Megjelenés a PO-n  |  Szakemberek  |  Eseménynaptár  |  Képzés  |  Könyvek  |  Linkek
 
 
Copyright, Pszichológia Online, 2002.