Megjelenés a PO-n  |  Szakemberek  |  Eseménynaptár  |  Képzés  |  Könyvek  |  Linkek
Pszichológia Online
 
Főoldal /Könyvismertetések / Történeti és politikai pszichológia
 
 
 
 
mipszi.hu: Új irányok az iskolai tehetséggondozásban
HVG: Bagdy Emőke: Miért veszélyes, ha a gyerek mer nemet mondani?
hetek.hu: Generációkon át hat az iskolai erőszak
hvg.hu: Új vizsgálat: így is csillapítható a fájdalom gyógyszer nélkül
 
Pszichológiai konzultáció Budapesten
Lélekkel az Egészségért Központ
Bee-paletta
Újbudai Nevelési Tanácsadó
Nyomtatható verzió

Történeti és politikai pszichológia

A politikai pszichológia évtizedes múltja és megerősödése ékes bizonyítéka annak, hogy a pszichológusok immár nem vonakodnak belemélyedni nagyobb csoportok - esetleg egész társadalmak - működésének tanulmányozásába. A szakág magyar megjelenésének egyik legjobb hírnöke ez a könyv.

Igazi csemege ez a mű azok számára, akik érdeklődnek a politikai, közéleti és történeti események pszichológiai eseményei iránt, illetve az események szereplőit motiváló tényezőkre kíváncsiak. Az Egyesült Államokban már évtizedekkel ezelőtt meghonosodott politikai pszichológia szárnybontása már Magyarországon is megtörtént, ennek egyik jelentős eredménye e könyv megszületése. A kötetben olyan tanulmányok kerültek összeválogatásra, amelyek a tudományterület kialakulásától napjaink politikai eseményének tudományos elemzéséig átfogják e terület teljes horizontját.
Mivel foglalkozik a politika pszichológia?


A politikai pszichológia "tematikus gócai" Hunyady György előszava szerint:
- közéleti szereplők személyiségének vizsgálata
- közgondolkodás politikai-eszmei tartalmának és szerveződésének feltárása
- a választások és befolyásoló tényezőik tanulmányozása
- kormányzati döntések és hatékonyságuk mérése
- társadalmi konfliktusok és erőszakos cselekmények elemzése
- társadalmi változások megélésének és a történeti tudatnak a kutatása
- magának a politikai pszichológiának a tudomány-rendszertani helykeresése és stratégiája
(Forrás: Hunyady György: Előszó)


A kötetet nemcsak a politikai pszichológiát hallgatóknak ajánlom - bár az ő számukra nélkülözhetetlen segédeszköz - , hanem mindazoknak, akiket egyszerűen csak érdekel a politikai, történeti események háttere, azok tudományos pszichológiai magyarázata. A könyv nagyon sokféle, egymástól teljesen különböző értekezést tartalmaz, amelyben mindenki megtalálhatja a számára érdekes tanulmányokat az amerikai és litvániai kollektív emlékek összehasonlításától kezdve, Adolf Hitler antiszemitizmusának pszichoanalitikus elemzésén át, a liberalizmus és a konzervativizmus mérésének lehetőségéig - hogy csak néhány témakört említsek.

A könyv - tartalmi sokszínűsége folytán - könnyen kísértésbe viheti az olvasót, hogy ne az elejétől a végéig olvassa el, hanem saját maga mazsolázzon belőle ízlésének, érdeklődésének megfelelően. Igazság szerint igazán csak így érdemes olvasni ezt a kötetet. A könyv szerkezeti felépítése is segíti a válogatást az olvasó számára. A tanulmányok elején van egy pár soros ismertető (A PROBLÉMA), amely összefoglalja, hogy milyen témakörrel, problémafelvetéssel foglalkozik a szerző cikke, a tanulmányt követően pedig egy összefoglalás (A VÁLASZ) igyekszik megvilágítani, hogy a problémát hogyan oldja meg a szerző.

A tanulmányok megismerése talán ahhoz is közelebb visz, hogy egy kocsit jobban megértsük a politikai élet eseményeit, azok szereplőinek cselekedeteit. Ebben a reményben ajánlom ezt a könyvet mindenegyes érdeklődőnek, jó szórakozást és eredményes tapasztalatszerzést kívánva.

Puskás László
2001. március

 
Oldal tetejére
 
 
 
Megjelenés a PO-n  |  Szakemberek  |  Eseménynaptár  |  Képzés  |  Könyvek  |  Linkek
 
 
Copyright, Pszichológia Online, 2002.