Megjelenés a PO-n  |  Szakemberek  |  Eseménynaptár  |  Képzés  |  Könyvek  |  Linkek
Pszichológia Online
 
Főoldal /Könyvismertetések / Vargha András: Matematikai statisztika pszichológiai, nyelvészeti és biológiai alkalmazásokkal
 
 
 
 
mipszi.hu: Új irányok az iskolai tehetséggondozásban
HVG: Bagdy Emőke: Miért veszélyes, ha a gyerek mer nemet mondani?
hetek.hu: Generációkon át hat az iskolai erőszak
hvg.hu: Új vizsgálat: így is csillapítható a fájdalom gyógyszer nélkül
 
Pszichológiai konzultáció Budapesten
Lélekkel az Egészségért Központ
Bee-paletta
Újbudai Nevelési Tanácsadó
Nyomtatható verzió

Vargha András: Matematikai statisztika pszichológiai, nyelvészeti és biológiai alkalmazásokkal

Statisztikáról nem matematikusoknak, gyakorlatias jelleggel és egy hasznos program demo változatával.

Aki tanulmányai során matematikai statisztikát kényszerült tanulni, sokszor érezhette, hogy ez egy kissé bonyolultabb, mint amit be tudna fogadni.

Az egyik probléma éppen az, hogy mindenféle bonyolult képletekkel bombázzák a tanulót, holott manapság kevésbé fontos, hogy pontosan hogyan kell kiszámolni egy adott változót. Ugyanis mindezt megcsinálják helyettünk a számítógépek. "Mindössze" azt érdemes pontosan tudnunk, hogy milyen eljárást kell használnunk, míg a konkrét számítást rábízhatjuk a számítógépre. Persze ez sem csekélység, hiszen azt azért nem árt tudni, hogy a problémára milyen eljárások léteznek, és hogy az adatokkal milyen számítások végezhetőek el.

A könyv ennek szellemében íródott: nem matematikusoknak magyarázza el a statisztika alapjait formális, matematikai háttér nélkül. Ez utóbbi valószínűleg jócskán megkönnyíti a pszichológus, pedagógus, orvos, biológus, nyelvész, szociológus olvasó dolgát. A könyv átfogja az úgynevezett egyváltozós statisztikák körét; az alapfogalmak ismertetésével kezdődik: változók típusai, eloszlások és azok fontosabb jellemzői, matematikai statisztikai alapfogalmak. Ezután statisztikai hipotézisvizsgálatok következnek: változó középértékére vonatkozó vizsgálatok, két összetartozó és független minta összehasonlítása, változók kapcsolatának vizsgálata, több független és összetartozó minta összehasonlítása, kétszempontos varianciaanalízis és végül diszkrét változókkal kapcsolatos vizsgálatok.

A fejezeteket a könyv két további fontos jellegzetessége teszi érthetővé: egyrészt minden eljáráshoz számtalan példát találhatunk, azaz megtudhatjuk, milyen problémákra lehet használni egy-egy módszert. Másrészt rendre megtalálhatjuk a konkrét számítások eredményeit, ahogyan az egy statisztikai programban megjelenne, és azok értelmezése is olvasható, visszafordítva az eredeti problémára. Mindez különösen alkalmassá teszi arra, hogy az olvasó valóban a saját szakmai problémáit és kérdéseit tehesse középpontba a matematikai kérdések helyett.

A könyv mellékleteként a MiniStat nevű statisztikai programcsomag 3.2-es verziójának demó változatát is megkapjuk. A teljes verzióhoz képest nem tudjuk a kész statisztikai elemzéseket sem elmenteni, sem kinyomtatni, és nagy számú változók kezelésére sem alkalmas. Kipróbálhatjuk viszont az összes statisztikai eljárást, amit a MiniStat tud, és a könyv tárgyal, továbbá kisebb számításokhoz "élesben" is használhatjuk.

Más statisztikai programokhoz képest van néhány előnye és hátránya is a MiniStatnak: először is magyar nyelvű, és így akiknek nem túl gyakran kell ilyen statisztikai feladatokat elvégezniük, ez komoly könnyítést jelenthet. (Nem tudok más olyan statisztikai programról, amely magyar nyelvű lenne, kivéve természetesen pl. az MS Excelt, ami a táblázatkezelés szűkebb feladatain kívül statisztikai munkára is fogható). Másik igen komoly előnye a MiniStatnak a felhasználó-barátsága: sokszor nem kell pontosan tudnunk, hogy melyik próbát is kellene elvégeznünk, hanem csak a feladatot kell megmondanunk: a program automatikusan a megfelelő eljárásokat fogja nekünk kiválasztani. Hátránya, amit a neve is jelez, hogy többnyire csak a leggyakoribb, egyváltozós eljárásokat ismeri. Ez azonban nagyon sok mindenkinek bőven elegendő: alkalmi kutatásokhoz, egyetemi dolgozatokhoz többnyire nincs szükségünk többre, és sokszor komoly munkák sem lépik túl ezen eljárások körét.

A könyv és a program tehát elsősorban azoknak a matematikai statisztikát használó nem matematikusok vehetik főként hasznát, akik tudni szeretnék, hogy a problémájukra vajon milyen eljárásokat használhatnak, és ehhez egy viszonylag könnyen kezelhető eszközt is szeretnének.

Krajcsi Attila
2001. január

 
Oldal tetejére
 
 
 
Megjelenés a PO-n  |  Szakemberek  |  Eseménynaptár  |  Képzés  |  Könyvek  |  Linkek
 
 
Copyright, Pszichológia Online, 2002.