Megjelenés a PO-n  |  Szakemberek  |  Eseménynaptár  |  Képzés  |  Könyvek  |  Linkek
Pszichológia Online
 
Főoldal /Könyvismertetések / Janette Rainwater: Te vagy a felelős. Az öngyógyítás művészete.
 
 
 
 
mipszi.hu: Új irányok az iskolai tehetséggondozásban
HVG: Bagdy Emőke: Miért veszélyes, ha a gyerek mer nemet mondani?
hetek.hu: Generációkon át hat az iskolai erőszak
hvg.hu: Új vizsgálat: így is csillapítható a fájdalom gyógyszer nélkül
 
Pszichológiai konzultáció Budapesten
Lélekkel az Egészségért Központ
Bee-paletta
Újbudai Nevelési Tanácsadó
Nyomtatható verzió

Janette Rainwater: Te vagy a felelős. Az öngyógyítás művészete.

Rainwater gyakorlatainak segítségével értelmesebbé tehetik életünket a kellő fantáziával és türelemmel rendelkezők. Egy életre szóló könyv.

Kedves olvasó: amennyiben kezedbe veszed ezt a könyvet és elmélyedsz a benne talált gondolatokban, két képességre lesz - talán túlságosan is - szükséged. Az egyik a fantáziád. Amennyiben nem okoz nagyobb nehézséget, hogy a tengeren hányódó dugónak érezd magad, vagy a szoba bútorait a mennyezetre képzeld el és különböző szinekben lásd, akkor rátaláltál a neked szóló könyvre.

A másik képesség, amire szükséged lesz, az a hit. Mert ebben a könyvben találsz néhány kritikus megjegyzést: "A nyers pszichológiai igazság az, hogy az emberi kapcsolatokban nincs állandóság - mint ahogyan a tőzsdén, az időjárásban, a nemzetbiztonságban sincs." Vagy: "Azt mondom: a pillanat... csak ez a századmásodperc, csak ez létezik... minden benne van. A múlt képzelgés, a jövő jóslás."

Most pedig figyelj magadra és vizsgáld meg, hogy mit érzel ezekkel a kijelentésekkel kapcsolatban. Ha képes vagy, vagy képes akarsz lenni úgy élni, hogy csak a jelennek szentelsz figyelmet, ha képes vagy úgy tervezni, hogy nem bocsátkozol jóslatokba a jövőről és képes szeretnél lenni a feltétel nélküli szeretetre, akkor ne habozz, mert rátaláltál a könyvedre.

Mert ez a köny egy életre szól és belőle mindent megtanulhatsz, hogy szebbé, boldogabbá és értelmesebbé tedd az életet. De ne várj azonnali sikert: a gondolatoknak, a gyakorlatoknak egy életprogram részévé kell válniuk, hogy megváltoztassák az életedet. Ha minden gyakorlatot végig akarsz csinálni, ha minden igazságot meg akarsz tapasztalni, akkor sok időre lesz szükséged és még valamire: a tudatosságodra. Mert te vagy a felelős önmagadért.

A könyv szinte az élet minden területére kínál gondolatokat, gyakorlatokat. Foglalkozik az önmegfigyeléssel, a képzeletbeli játszmákkal (Eric Berne nagy sikerü tranzakcióelemzései nyomán), a szerelmi kapcsolatokkal és azok rákfenéivel, meglehetősen szókimondóan tárgyalja a szexualitást és annak csapdáit, az álommal, meditációval, egészséggel és végül a halállal kapcsolatos nagyszerű gondolatokat olvashatunk benne.

A legtöbb fejezet azzal zárul, hogy tekints önmagadba és vizsgáld meg, hogy mit érzel az előzőekkel kapcsolatban. Tudatositsd az ellenérzéseidet, nemtetszésedet és szimpátiáidat. A tudatosítás fejlesztésének legkiválóbb eszköze a naplóírás.

Vannak olyan gyakorlatok, amelyeket nem lehet, és vannak olyanok, amelyeket nem szabad egyedül végezni. Az utolsó fenntartásom a könyvvel kapcsolatban az, hogy némelyik szerepjátékot veszélyesnek látom. Amennyiben a társaddal olyan kapcsolatban vagy, hogy képesek vagytok öt percen keresztül felváltva "Bosszant, hogy..." szavakkal kezdődő mondatokat vagdosni egymás fejéhez anélkül, hogy neheztelnétek egymásra, akkor úgy vélem, hogy áldhatod a sorsot, hogy ilyen jó társat adott neked. Azt javaslom, hogy csak óvatosan és kritikusan bánj az ilyen feladatokkal.

Egyébként a könyv feltehetően nagy sikert fog aratni, mert ha nem is lesz mindenkinek ideje és türelme napi életprogramja részévé tenni a gyakorlatokat, valóban a gondolatok kincsesházára lelhetsz benne: a zen gyakorlatoktól Jung archetípusaiig, a feminizmustól a Perls-i Gestalt-terápiáig mindent találhatsz benne színes, izgalmas és néhol felkavaró stílusban. Némi szépséghibája a fordításnak, hogy az angol "sub-person" szót "személyiségalattinak" fordítják, megnyirbálva ezzel az eredeti kifejezés gazdagságát.

Egyetlen dolgot ne feledj soha, mert valóban ez a könyv igazi üzenete: Te vagy a felelős! Most pedig menj, siess, mert nincs vesztegetni való időd. Siess és légy önmagad!

Danczi Csaba László
2000 október.

 
Oldal tetejére
 
 
 
Megjelenés a PO-n  |  Szakemberek  |  Eseménynaptár  |  Képzés  |  Könyvek  |  Linkek
 
 
Copyright, Pszichológia Online, 2002.