Megjelenés a PO-n  |  Szakemberek  |  Eseménynaptár  |  Képzés  |  Könyvek  |  Linkek
Pszichológia Online
 
Főoldal /Könyvismertetések / John M. Gottman, Nan Silver: A boldog házasság hét titka
 
 
 
 
mipszi.hu: Új irányok az iskolai tehetséggondozásban
HVG: Bagdy Emőke: Miért veszélyes, ha a gyerek mer nemet mondani?
hetek.hu: Generációkon át hat az iskolai erőszak
hvg.hu: Új vizsgálat: így is csillapítható a fájdalom gyógyszer nélkül
 
Pszichológiai konzultáció Budapesten
Lélekkel az Egészségért Központ
Bee-paletta
Újbudai Nevelési Tanácsadó
Nyomtatható verzió

John M. Gottman, Nan Silver: A boldog házasság hét titka

Gyakorlati útmutató a boldog házassághoz.

A szerzők nem kisebb vállalkozásba kezdtek, minthogy megfejtsék a boldog házasság titkát. Éppen ezért vizsgálódásuk - amit ők egyedülállónak tartanak - nem arra irányult, hogy mitől mennek tönkre, hanem hogy mitől működnek harmonikusan és boldogan a házasságok. Ennek megvilágítása érdekében vizsgálatot végeztek jó néhány házaspárral az általuk felépített és szeretet-labornak keresztelt seattle-i laboratóriumban, ahol megfigyelték a párok kommunikációs jellegzetességeit, illetve stressz-szintjük alakulását a különböző élettani mutatókon keresztül. A házaspárokat egy-egy napra költöztették be a szeretet-laborba, ahol azt csinálhattak, amit akartak, illetve amit szoktak, részben pedig megkérték őket, hogy beszéljenek különböző, a házasságukkal kapcsolatos dolgokról. Mindezek alapján hét alapelvet találtak, melyek a kiegyensúlyozott házasságok mindegyikében érvényesültek, ám a boldogtalan (vagy feltehetőleg azzá váló) kapcsolatokban ezek közül egy vagy több hiányzik.

A szerzõk véleménye szerint ezek az alapelvek mindenkire érvényesek, így akár a házastársak között egy ötperces kommunikációt megfigyelve 91%-os pontossággal megjósolják, hogy a házasságuk boldog lesz-e vagy valószínûleg válással fog végződni.

A könyv első fejezete feltárja az olvasó előtt a boldog házasság titkára vonatkozó kérdés megválaszolásának sürgető szükségességét, a válási statisztikák, illetve a házasságterápiák csekély sikerének elszomorító adatait. Impozáns százalékos adatokat sorakoztatnak fel (amint ezt az előbb is láthattuk) módszerüknek, illetve megállapításaiknak érvényessége és hatékonysága mellett.

A második fejezetben a váláshoz vezető út "vészjelző tábláiról" olvashatunk. A könyv szerkezetét tekintve ennek a fejezetnek a célja az, hogy rávilágítson arra, hogy melyek azok a kommunikációs eszközök, melyeket házastársi kapcsolatuk megőrzése érdekében ajánlatos elkerülni, mivel ezek hosszútávon aláássák a hét alapelv zavartalan működését.

Az ezt követő fejezetekben elénk táruló hét alapelv meglepően egyszerű dolgokat tartalmaz: ismerjük meg magunkat és egymást jobban, tápláljuk az egymás iránti szeretet és csodálat érzését, ne távolodjunk el egymástól, vegyük figyelembe a másik véleményét, oldjuk meg a megoldható problémákat, tartsuk tiszteletben a másik álmait, vágyait és végül találjuk meg házasságunk értelmét. Minden egyes alapelvet részletesen bemutat a könyv, ezeket a könnyebb megértés érdekében házaspárok példáival illusztrálja. A kérdésfelvetést követően kérdőíveket, elgondolkodtató kérdéseket talál az olvasó, hogy megtudhassa, ő maga hogyan is áll ezekkel a kérdésekkel. Miután erre választ kapott, különböző gyakorlatok állnak rendelkezésére, melyek segítenek elmélyülni az alapelvek megvalósításához szükséges készségekben. Az írók célja szerint ezek a gyakorlatok nem csak a bajbajutott pároknak szolgálnak segítségül, hanem azoknak is, akik egyszerűen csak javítani akarnak kapcsolatukon. A könyv tehát elég gyakorlatias (nem véletlen, hogy az alcíme Gyakorlati útmutató).

A könyv széles populációt céloz meg, egyaránt szól a hétköznapok emberéhez és a szakemberekhez is. A könyv maga olvasmányos, egyszerű nyelvezete és nyomdatechnikai előállítása könnyen olvashatóvá teszi ezt az írást. Az első fejezetek nagy várakozással tölthetik el az olvasót, mivel leírják, hogy mi lehet az oka a házasságterápiák sikertelenségének, illetve megcáfolják a házasságról kialakult, a mindennapokban előforduló, helytelen mítoszokat. Maga a "megoldás", pontosabban a gyakorlati megvalósításra vonatkozó tanácsok azonban a jelen ismertetőt író számára erőltetettnek tűnnek, mivel egyrészt túl direktek, másrészt pedig nehezen elképzelhető, hogy a magyar viszonyok és mentalitás mellett ezeket a gyakorlatokat ténylegesen el is végeznék a házasfelek. Mindemellett a könyv mondanivalójának igazsága könnyen belátható, a boldog házasságnak ugyanis elengedhetetlen feltétele a kölcsönös szeretet és tisztelet. A házasság-terapeutáknak ez a munka egy ötletadás lehet, bizonyos gyakorlatok elvégzését valószínűleg megkönnyíti, ha ott ül egy harmadik személy, aki mint egy moderátor irányítja a beszélgetést.

Somogyi Zsófia Borbála
A recenzió eredeti megjelenési helye:
Szenvedélybetegségek, 2000, VIII. evf., 4. szam. 320. o.

 
Oldal tetejére
 
 
 
Megjelenés a PO-n  |  Szakemberek  |  Eseménynaptár  |  Képzés  |  Könyvek  |  Linkek
 
 
Copyright, Pszichológia Online, 2002.