Megjelenés a PO-n  |  Szakemberek  |  Eseménynaptár  |  Képzés  |  Könyvek  |  Linkek
Pszichológia Online
 
Főoldal /Könyvismertetések / Dr. Juan Atonio Vallejo-Nágera: Szemtől szembe a depresszióval
 
 
 
 
mipszi.hu: Új irányok az iskolai tehetséggondozásban
HVG: Bagdy Emőke: Miért veszélyes, ha a gyerek mer nemet mondani?
hetek.hu: Generációkon át hat az iskolai erőszak
hvg.hu: Új vizsgálat: így is csillapítható a fájdalom gyógyszer nélkül
 
Pszichológiai konzultáció Budapesten
Lélekkel az Egészségért Központ
Bee-paletta
Újbudai Nevelési Tanácsadó
Nyomtatható verzió

Dr. Juan Atonio Vallejo-Nágera: Szemtől szembe a depresszióval

A depresszióról mindent - praktikusan. Ez lehetne a mottója a spanyol pszichiáter hazájában szinte bestsellerré vált könyvének. A kötet valóban sok mindent tartalmaz, amit egy depressziós beteg családtagjainak, magának a potenciális depressziósnak, vagy akár az átlagos, mentálhigiénés műveltségét kiegészíteni kívánó olvasónak tudnia illik. A szerző maga is az érdeklődő vagy érintett laikusoknak szánta könyvét.

A 12 fejezetből álló könyv a felismerés-diagnózis-kezelés folyamatát igyekszik követni. Az első három fejezet gyors leírást ad a depressziós által átélt szubjektív élményekről, s a közvetlen környezet számára ajánlott illetve elkerülendő viselkedésmódokról. A nagyon egyszerű és közérthető megfogalmazások valóban megkönnyítik a betegség megértését és a betegekkel való együttérzést.

A szakember felkeresésében segítő, szintén igen praktikus 5. fejezet elé kissé érthetetlen módon ékelődik be az inkább kultúr- és kutatástörténetileg érdekes 4. fejezet, mely a depresszió történetét kíséri végig az ókortól napjainkig.

Az ezt követő oldalakon a depresszió különböző fajtáin kalauzol keresztül a könyv, megkülönböztetve az unipoláris és bipoláris formát, valamint az enyhébb formák és a depressziós tünetek kapcsán felmerülő egyéb zavarok megnyilvánulásait. Nyilván szakmai kérdés, mennyire elkülöníthetők, s milyen kritériumok alapján különíthetők el árnyaltabb típusok egy összetett betegségcsoporton belül, de a szerző mintha nem követné szigorúan a modern diagnosztikai kézikönyvek által kialakított kategóriák határait.

Az utolsó - a kezelés kérdésének szánt - részben az antidepresszáns gyógyszerek kifejlesztésének történetével ismerkedhetünk meg. A jelenlegi farmakoterápiás formák ismertetése a magyar kiadásban a magyar viszonyokhoz igazítva, dr. Vízi János tollából származik. A depresszió pszichoterápiás megközelítése sajnálatos módon csak említésszinten jelenik meg.

A könyv - minden erényével és buktatójával - jellegzetes példája az ismeretterjesztő műfajnak. Könnyen érthető és alapos eligazítást ad a témában, a gyakorló szakember tapasztalata érződik a leírásokon, ugyanakkor hiányoznak a hasonló műveket sokszor oly színessé tevő példák, esetismertetések. A szerkesztés nem teljesen következetes, néhol zavaróan keverednek a teljesen "naiv" olvasót megcímző praktikus hangú eligazítások, a recept-ízű tanácsok és a tudományos eredmények iránt is érdeklődőknek szánt ismeretek. A pszichológiai szóhasználat sokszor meglehetősen avíttnak tűnik.

Hibáival együtt a könyv - habár elolvasása a borítón szereplő ismertető dacára NEM ér fel egy kezeléssel - bátran ajánlható minden, a témával nem szakmájából kifolyóan foglalkozó laikus számára, s az általános mentálhigiénés műveltség érdekében remélhető, hogy minél több család polcán meg is találjuk majd.

Kiss Kinga
2000. augusztus

 
Oldal tetejére
 
 
 
Megjelenés a PO-n  |  Szakemberek  |  Eseménynaptár  |  Képzés  |  Könyvek  |  Linkek
 
 
Copyright, Pszichológia Online, 2002.