Megjelenés a PO-n  |  Szakemberek  |  Eseménynaptár  |  Képzés  |  Könyvek  |  Linkek
Pszichológia Online
 
Főoldal /Könyvismertetések / Simon Baron-Cohen, Patrick Bolton: Autizmus
 
 
 
 
mipszi.hu: Új irányok az iskolai tehetséggondozásban
HVG: Bagdy Emőke: Miért veszélyes, ha a gyerek mer nemet mondani?
hetek.hu: Generációkon át hat az iskolai erőszak
hvg.hu: Új vizsgálat: így is csillapítható a fájdalom gyógyszer nélkül
 
Pszichológiai konzultáció Budapesten
Lélekkel az Egészségért Központ
Bee-paletta
Újbudai Nevelési Tanácsadó
Nyomtatható verzió

Simon Baron-Cohen, Patrick Bolton: Autizmus

Pontos és meleg hangvételű leírást kapunk mindarról, amit ma az autizmusról tudni lehet.

Minden 10.000 emberből 2-4 autizmussal él. Nem könnyű egyetlen betegségről sem pontos és mégis érthető leírást adni, különösen akkor, ha ez a betegség a családra és a környezetre komoly terheket ró. Baron-Cohen és Bolton könyve mégis megküzd ezzel a feladattal. És ami ugyanilyen fontos, emberséges hangvételű leírást adnak dióhéjban mindarról, amit ma az autizmusról tudunk.

Az autizmust három alapvető területen megfigyelhető rendellenesség határozza meg:


 1. a társas kapcsolatok és készségek zavara (pl. nem néz mások szemébe, nem tartja fontosnak a társakat, nem panaszolja el a bánatát másnak, stb.),
 2. a kommunikáció és nyelv zavara (pl. a könyv egyik példája szerint egy autizmussal élő személy a "kisírta a szemét" kifejezést hallva a földön kereste a kisírt szemeket, és nem azért, mert tréfált),
 3. az érdeklődés, aktivitás beszűkül, ismétlődő jellegű (az egyik beteg a lakás székeit rendszeresen ellenőrizte, hogy megvannak-e még az általa felkötözött szalagok - és ha nem, kijavította a "hibákat").
  A részletesebb leírás felöleli az agyban lejátszódó történéseket és a pszichológiai deficiteket is, továbbá azt, hogy miként tudjuk megkülönböztetni az autizmust a hozzá hasonló betegségektől. Nem teljesen világos ma még, hogy milyen okokat kell keresnünk a betegség hátterében. A könyv röviden összefoglalja a genetikai okok, fejlődési rendellenességek, vírusfertőzések és egyéb lehetséges tényezők szerepét a betegség kialakulásában.

  Nem csak az autizmus leírását, diagnózisát, lehetséges okait találhatjuk a kötetben, hanem azt is, hogy mit tehetnek a szülők, rokonok akkor, ha a családban autizmussal élő személy van. Hogyan kellene viselkedniük? Mit kellene megbeszélni a család egészséges gyerekeivel a testvér betegségéről? Hogyan lehet a sérült képességeket fejleszteni? Milyen oktatási formát érdemes választani? Mindennek kifejtésével a könyv praktikus segítséget nyújt a sokszor traumatikus szembesüléshez és a betegséggel való együttéléshez.

  A kötet egyik különlegessége és a magyar kiadás specialitása, hogy több oldalas felsorolást ad a magyarul olvasható további szakirodalomról, mindegyikhez néhány soros kommentárral segítve az eligazodást az érdeklődők számára.

  Az Osiris Kiadótól a már tőlük megszokott igényes, szép küllemű könyvet vehetünk a kezünkbe, Győri Miklós fordításában. Az Osiris zsebkönyvtárának újabb darabját nem csak azoknak ajánljuk, akiknek környezetében autizmussal élők vannak, hanem azoknak is, akik gyorsan szeretnének átfogó és hiteles képet kapni erről a betegségről.

  Krajcsi Attila

 
Oldal tetejére
 
 
 
Megjelenés a PO-n  |  Szakemberek  |  Eseménynaptár  |  Képzés  |  Könyvek  |  Linkek
 
 
Copyright, Pszichológia Online, 2002.