Megjelenés a PO-n  |  Szakemberek  |  Eseménynaptár  |  Képzés  |  Könyvek  |  Linkek
Pszichológia Online
 
Főoldal /Könyvismertetések / Jared Diamond: Miért élvezet a szex? Az emberi szexualitás evolúciója
 
 
 
 
mipszi.hu: Új irányok az iskolai tehetséggondozásban
HVG: Bagdy Emőke: Miért veszélyes, ha a gyerek mer nemet mondani?
hetek.hu: Generációkon át hat az iskolai erőszak
hvg.hu: Új vizsgálat: így is csillapítható a fájdalom gyógyszer nélkül
 
Pszichológiai konzultáció Budapesten
Lélekkel az Egészségért Központ
Bee-paletta
Újbudai Nevelési Tanácsadó
Nyomtatható verzió

Jared Diamond: Miért élvezet a szex? Az emberi szexualitás evolúciója

A Kaliforniai Egyetem élettanprofesszora evolúciós nézőpontból tekint az emberi szexualitásra. Könyvéből kiderül, miben különbözik az emberi szexualitás más fajokétól és milyen lehetséges magyarázatok állnak az eltérések hátterében.

Szexuális szokásainkat természetesnek vesszük. Fel sem tűnik, hogy mennyire különbözünk még a hozzánk legközelebb álló fajoktól is. Nem szoktuk furcsállani például, hogy az aktus másoktól elkülönült, intim közegben zajlik, nem lepődünk meg, hogy a párok többnyire együtt nevelik fel utódjaikat. Nem csodálkozunk azon sem, hogy a szeretkezés emberek esetében nem korlátozódik az utódnemzésre alkalmas ovuláció (peteérés) időszakára.

Ha azonban szemügyre vesszük akár a hozzánk legközelebb álló emberszabásúakat, láthatjuk, hogy szexuális életünk igen sok vonása magyarázatra szorul. Miért alakít ki a természet például olyan nagy péniszt a férfiaknak, holott más fajok ugyanolyan jól boldogulnak - saját mértükhöz képest is - sokkal kisebbel? Miért következik be a nőknél a menopauza, holott első megközelítésben azt gondolhatnánk, hogy minél több utódot hoz létre egy nő, annál inkább alkalmas arra, hogy génjeit átörökítse?

Kedvcsinálóként álljon itt egy válasz a könyvben felvetett kérdésekre adottak közül. A hagyományos vadászó-gyűjtögető életmódot folytató társadalmakban kialakul a nemek közötti munkamegosztás: az anya otthon a gyereket gondozza, vigyáz rá, a lakóhely környékén gyűjtöget, míg a férfiak elmennek vadászni. Ezt úgy szoktuk magyarázni, hogy a férfiak tartják fenn a családot és ők azok, akik biztosítják a megfelelő körülményeket feleségüknek és gyermekeiknek. Egy antropológus megkérdőjelezte ezt a hagyományos magyarázatot: elment egy dél amerikai törzshöz és strigulázta, hogy ki mennyi elemózsiát gyűjt. Kiderült, hogy a nők nagyjából kétszer annyi kalóriát tartalmazó élelemmel térnek haza a gyűjtögetésből, mint a férfiak átlagosan a vadászatból. Ráadásul a vadászaton szerzett zsákmány jó részét helyben elfogyasztják a derék harcosok. Ennek tetejébe, miután hazatérnek, nem a családnak viszik a maradékot, hanem szétosztogatják a törzs többi tagjának. Talán már sejti az olvasó, hogy ezt a vizsgálatot egy nő végezte. Mi lehet ennek a magyarázata (mármint a vadászat különös jellegének)? Diamond szerint az ok: a hetvenkedő stratégia. A férfiak vonzó pozícióba kerülnek a törzsön belül, különösen a törzs nő tagjai között, ha látványos módon szétosztogatják a megszerzett élelmet. Az elképzelés ellen tiltakozóknak (is) ajánlható a könyv, hiszen Diamond az ellenvetéseket is megemlíti és igyekszik rájuk válaszolni.

Jared Diamond, a Kaliforniai Egyetem élettanprofesszora számos ilyen és ehhez hasonló problémát vesz szemügyre kitűnő könyvében. Az evolúciós szemléletmód egy újabb eszközt ad a kezünkbe, hogy pontosabban értsük, miért viselkedünk sokszor kultúránkban elfogadhatatlan módon, vagy éppen az váljon világossá, milyen magyarázatok rejlenek az elfogadott magatartásmódok mögött. Érthetően és izgalmasan vezet végig bennünket szexualitásunk rejtelmein. A Kulturtrade Világ-Egyetem sorozatának eme tagjának is ott a helye könyvespolcunkon.

Krajcsi Attila

 
Oldal tetejére
 
 
 
Megjelenés a PO-n  |  Szakemberek  |  Eseménynaptár  |  Képzés  |  Könyvek  |  Linkek
 
 
Copyright, Pszichológia Online, 2002.