Megjelenés a PO-n  |  Szakemberek  |  Eseménynaptár  |  Képzés  |  Könyvek  |  Linkek
Pszichológia Online
 
Főoldal /Könyvismertetések / dr. Riskó Ágnes: A test a lélek és a daganat Bevezetés az onkopszichológiába
 
 
 
 
mipszi.hu: Új irányok az iskolai tehetséggondozásban
HVG: Bagdy Emőke: Miért veszélyes, ha a gyerek mer nemet mondani?
hetek.hu: Generációkon át hat az iskolai erőszak
hvg.hu: Új vizsgálat: így is csillapítható a fájdalom gyógyszer nélkül
 
Pszichológiai konzultáció Budapesten
Lélekkel az Egészségért Központ
Bee-paletta
Újbudai Nevelési Tanácsadó
Nyomtatható verzió

dr. Riskó Ágnes: A test a lélek és a daganat Bevezetés az onkopszichológiába

Korunk egyik legrettegettebb betegsége a rák, olyannyira, hogy a tőle való patológiás félelemnek külön nevet adtak: carcinophobia. A könyv, bár elsődleges célja a betegeket ápoló személyzet figyelmének felhívása a rák pszichológiai oldalára, hasznos lehet mindenkinek, aki jobban meg szeretné ismerni, hogy milyen érzelmi terhekkel kell egy rákos betegnek szembenéznie, meg szeretné érteni beteg ismerősei viselkedését, vagy az orvosét, aki nap mint nap ilyen betegekkel találkozik.

A rák legádázabb veszélye talán az a legendahalmaz, amely az emberek fejében ezzel a betegséggel kapcsolatban él. Az emberek nagy része sok információval rendelkezik a rákkal kapcsolatban, ám ezek gyakran szétszórtak, anekdotikusak és sokszor eltúlozzák a betegség gyógyíthatatlanságáról való vélekedéseket. Tudta-e Ön például, hogy létezik egy, a rákbetegségre hajlamosító személyiség? Hogy egyes életeseményeknek, mint például a tárgyvesztéses traumáknak daganatkeltő hatása lehet? Hogy a mustárgáz egyik származékának daganatellenes hatása van?

A rákos betegekkel való foglakozás jelentősége egyre nő a magyar társadalomban, egyrészt azért, mert a daganatos betegek is többen lesznek, másrészt pedig ma már látjuk, hogy komoly hibát követnénk el, ha azt hinnénk, hogy egy betegséget csupán a test gyógyításával meg lehet szüntetni. A könyv több oldalról is rámutat, hogy nagyon fontos (lenne?) az orvostudományban a holisztikus szemlélet, és ennek érdekében a rákos betegekkel foglalkozó teambe hasznos lenne pszichológusok és pszichiáterek bevonása is.
A rákos megbetegedéseknél azért is kiemelten fontos a pszichológiai gondozás, mert a köztudatban mint gyógyíthatatlan betegség él és ezért gyakran nehéz rávenni azokat a betegeket is a kezelésre, akik egyébként jó eséllyel felépülnének. Szintén problémát jelent, hogy a rák nagyon hosszú lefolyású lehet, és ezalatt a beteg végig fenyegetettség-érzéssel küzdhet, sokszor halálfélelemmel is szembe kell néznie. Ezek mind óriási terhet jelentenek a személy számára. Ha ehhez hozzátesszük, hogy a rákos betegek egy része szorongóbb, megküzdési stratégiájuk rosszabb, mint az egészséges embereké, akkor könnyen belátható, hogy a pszichológiai segítség elengedhetetlen az onkológiai (daganatos betegekkel foglalkozó) osztályokon.
A könyv röviden áttekinti a daganatos betegségek gyógyításának történetét, és érdekes problémakört vet fel azzal kapcsolatban, hogy miként közölje az orvos a betegség tényét. A mai gyakorlatban elterjedt, hogy a beteggel közölni kell a diagnózist, ám a legtöbb orvost nem készítik fel erre, gyakori a bizonytalanság, hogy hogyan viszonyuljanak az ilyen betegekhez. A későbbiekben is problémát jelenthet az orvos-beteg kapcsolatban az őszintétlenség, ami a kezelés hatékonyságát ronthatja, illetve egyenesen visszautasításához vezethet. Azonban, mint mindig, az éremnek itt is két oldala van: az orvosra és a gyógyító team többi tagjára is nagy érzelmi terheket ró a rákos betegekkel való foglalkozás. Ez végső soron a segítő szakmában oly gyakori kiégés (burnout) jelenségéhez vezethet, aminek megelőzése nemcsak pszichoterápiával lehetséges, hanem a mindennapokban történő kis változtatásokkal is, nagyobb odafigyeléssel.
A betegek számára maga a kórházba kerülés és a terápia is jelentheti extra stressz forrását a betegségen túl, amire érdemes odafigyelni, hisz a stressz magában is feltételezetten rákkeltő. Fontos a betegek tájékoztatása, és nem kevésbé a megértő odafordulás, valamint az emberi méltóság megőrzése is.

A könyv nagyon hasznos tanácsokat tartalmaz mindenki számára, aki onkológiai osztályokon dolgozik, akinek daganatos beteg ismerősei, esetleg rokonai vannak, vagy aki egyszerűen csak meg szeretné érteni, milyen gondolatai vannak egy olyan embernek, akinek a saját elmúlásával nap mint nap szembe kell néznie.

Ivády Rozália Eszter

 
Oldal tetejére
 
 
 
Megjelenés a PO-n  |  Szakemberek  |  Eseménynaptár  |  Képzés  |  Könyvek  |  Linkek
 
 
Copyright, Pszichológia Online, 2002.